A Google kiszivárgott belső levelezése szerint a keresőóriásnál azon gondolkoztak, hogyan részesítsék előnyben a migrációpárti weboldalakat és szorítsák háttérbe a konzervatív álláspontokat – írja a Sputnik News. Mindez Donald Trump egyik első intézkedése, a hét országot érintő beutazási tilalom kapcsán történt.

Fotó: shutterstock.com

Fotó: shutterstock.com

A Fox News által megszerzett emailek szerint a Google dolgozói meg akarták változtatni a kereső algoritmusát, hogy előtérbe kerüljenek a migrációpárti politikai vélemények. Az egyik levélben arra ösztönözték a dolgozókat, hogy tegyenek azonnali lépéseket az amerikai elnök döntésével szemben. A levelezés 2017. január 29-én indult, két nappal a beutazási tilalom aláírása után. Az egyik menedzser ezt írta:

Tudom, hogy nagyon kell sietni ezzel az intézkedéssel, de úgy gondolom, pont ilyesfajta ultra-időszerű és sürgős információra van szükségünk, hiszen tudjuk, hogy ez az ország és a Google nem létezne bevándorlás nélkül.

Az emailre válaszolók díjazták az ötletet, és olyan javaslatokkal álltak elő, hogy tüntessék el az általuk iszlamofóbnak tartott hivatkozásokat az „iszlám”, „muszlim” stb. kulcsszavak találataiból, és az általuk előítéletesnek ítélt linkeket a „Mexikó”, „latinó” stb. kulcsszavak találataiból, így tiltakozva Trump döntése ellen.

A Google-nél a kiszivárgott levelezésre reagálva azt nyilatkozták, hogy valóban folytattak eszmecserét erről az ötletről, ám végül nem valósították meg.

A Google soha nem manipulálta a keresési találatokat, vagy módosította bármelyik termékét annak érdekében, hogy egy adott politikai ideológiát népszerűsítsen.

Az amerikai Media Research Center alelnöke, Dan Gainor szerint ez a botrány akkor lenne még nagyobb, ha volnának bizonyítékok arra, hogy a Google tényleg megvalósította az ötletet. Bár az is elég ijesztő, hogy egyáltalán „felmerült a keresések manipulációja a liberális politikai célok érdekében” – tette hozzá.

Jövő héten az amerikai igazságügy-miniszter, Jeff Sessions az egyes államok főügyészeivel találkozik, hogy a technilógiai ágazat állítólagos liberális elfogultságáról és a konzervatív vélemények közösségi médiában történő cenzúrájáról vitatkozzanak.