A holland kormány több hónapja tartó válsághelyzettel néz szembe, ugyanis nem sikerül elengedő férőhelyet biztosítania az országba áramló menekülteknek. A férőhelyhiány miatt élhetetlen körülmények alakultak ki a menekültközpontokban, emiatt a VluchtelingenWerk menekültjogi szervezet perrel fenyegeti a hágai vezetést.

Hirdetés

Van der Burg szerdai sajtótájékozatóján bejelentette, hogy három nagy sétahajót már megrendeltek, egyet Velsen észak-hollandiai kikötővárosnál horgonyoznak le. Azt is elmondta, hogy a holland hatóságok az intézkedés jogszerűségét is vizsgálják, mivel meg kell oldani, hogy a menekültek elhagyhassák a hajót, különben gyakorlatilag fogságban lennének, ami jogszerűtlen.

A VluchtelingenWerk szerint a kormány terve abszurd. A szervezet szóvivője szerint, a menekülteket a társadalomba kell befogadni, nem pedig a tengereken kell elhelyezni. „Ezt nem lehet megtenni azokkal az emberekkel, akik háború és erőszak elől menekültek el” – tette hozzá.

A férőhelyhiánnyal kapcsolatos problémák a groningeni tartományban található Ter Apel regisztrációs központban a legszembetűnőbbek: a menekülteknek elvileg nem több mint hat napot kellene ott tölteniük, amíg kérelmüket regisztrálják, de tartózkodásuk több hónapig is elhúzódhat, mivel más menekülttáborokban kevés a férőhely. Ennek következtében a központban túlzsúfoltság alakult ki, a menekültek székeken vagy a szabad ég alatt alszanak.

Korábban írtuk

Van der Burg szerint a probléma megoldása még heteket vehet igénybe. Azt is elmondta, hogy alternatív megoldásokat keres a Hollandiába érkező több ezer ukrajnai menekült elhelyezésére.

Egyes helyi önkormányzatok beleegyeztek abba, hogy ukrán menekülteket fogadjanak be, így a kormány azt reméli, hogy minél több ukránt tud elhelyezni ezeken a településen, annál több hely szabadul fel más központokban a többi menekült számára.