Csak kedden több mint 130 menedékkérőt, köztük nőket és kisgyerekeket vettek fel az Atlanti-óceánon, majd vitték őket Gran Canaria, illetve Fuerteventura szigetekre.

Hirdetés

A tengeri segélyhívó vonalat működtető Alarm Phone szervezet közlése szerint a nap folyamán a marokkói haditengerészet húsz migránst vett fel a tengeren, miután egy teherhajó észlelte őket.

A spanyol parti őrség egy további esetről is beszámolt a marokkói hatóságokra hivatkozva, miszerint egy bajba került bárkán egy migráns életét vesztette, egy további eltűnt, míg 24 társuknak sikerült úszva eljutniuk a marokkói partokig.

Spanyolország az egyik fő kapu az Észak-Afrikából, különösen a marokkói és algériai partokról Európába érkező migránsok számára. Újabban embercsempészek nagyobb hangsúlyt fektetnek az atlanti-óceáni migrációs útvonalra, hogy Marokkóból, a Nyugat-Szaharából, Szenegálból, Mauritániából, illetve Gambiából átvigyék az illegális bevándorlókat a Kanári-szigetekre, ahová csak idén több mint 18 ezer menedékkérő érkezett.

Korábban írtuk


A tengeri útvonalon rengetegen meghaltak, egyes hatósági adatok szerint 2021-ben hozzávetőleg ezren vesztették életüket az átkelés során.