Szombaton a szicíliai Palermóban Ferenc pápa felszólította a maffiát, hogy hagyjon fel a pénz és a hatalom hajhászásával, azon a megemlékezésen, amelyet a maffiózók által meggyilkolt Giuseppe Puglisi atya halálának 25 évfordulóján tartottak.

Fotó: MTI/EPA/Vatican Media

Fotó: MTI/EPA/Vatican Media

Puglisi, akit ismerői csak Pinónak neveztek, azzal haragította magára a szervezett bűnözést, hogy azon dolgozott, hogy Palermo nyomornegyedének munkanélküli fiataljai ne forduljanak a maffiához munkáért, ne legyenek bűnözők kifutói vagy drogdílerek. A papot 2013-ban vértanúként ismerte el az egyház, és boldoggá avatták.

Ferenc pápát több tízezer ember üdvözölte a Palermóban bemutatott szabadtéri szentmisén.

„Azt üzenem a maffiózóknak: változzatok meg, testvéreim és barátaim! Ne csak magatokra és a pénzre gondoljatok!” – húzta alá a pápa. „A halotti lepelnek nincs zsebe, (a pénzt) nem tudjátok magatokkal vinni” – tette hozzá az egyházfő.

Puglisit 56. születésnapján otthona ajtajában lőtte agyon egy férfi, akiről a bíróság később kimondta: a maffia bérgyilkosa. A gyilkosság pár hónappal az után történt, hogy II. János Pál pápa a szigeten felszólította a maffiát, hogy változzanak meg vagy életük végén nézzenek szembe Isten haragjával. Ebben az időben a sziget még azt is alig heverte ki, hogy 1992-ben mintegy két hónap eltéréssel a maffia pokolgépes merénylettel megölte Giovanni Falcone és Paolo Borsellino vizsgálóbírót, akik a szicíliai maffia, a Cosa Nostra ádáz ellenségeiként üldözték a szervezett bűnözést.