Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

Luciana Lamorgese kijelentette, az olasz kormány ismételten a migránsok EU-n belüli szétosztását sürgeti, mégpedig az eddigi gyakorlattal szemben nem önkéntes, hanem kötelező alapon. Felvetette, hogy az ezt elutasító tagállamokat ne részesítsék a járvány utáni gazdasági helyreállítást szolgáló tetemes forrásokban. Hangsúlyozta, hogy Brüsszelnek így kell eljárnia a következő időszakban tervezett migrációs politikai döntései során.

„Tudom, hogy a visegrádi négyek országai más álláspontot képviselnek, de az Európai Unió a nagy fordulatok korát éli, és ahhoz, hogy az európai tervek megvalósuljanak, felelősségvállalás is szükséges. A felelősség nem érintheti kizárólag a gazdasági-pénzügyi kötelezettségeket” – jelentette ki Luciana Lamorgese.

A belügyi tárca vezetője elmondta, hogy a tavaly szeptemberben, a menedékkérők önkéntes alapon történő szétosztásáról aláírt máltai egyezmény értelmében Olaszországból eddig több mint ezerkétszáz bevándorlót helyeztek át másik tizenegy tagállamba. A legtöbbet, 369-et Franciaország, míg 238-at Németország fogadott be.

Az év eleje óta mintegy húszezren érkeztek Olaszországba.

Korábban írtuk

Luciana Lamorgese kifejtette, hogy a júliusban és augusztusban érkezett tizenkétezer migránsból hatezerháromszáz tunéziai volt, aki gazdasági bevándorlónak minősül. Közülük eddig kevesebb mint négyszázat toloncoltak vissza Tunéziába. Hangsúlyozta, hogy a Tunéziával kötött megállapodás értelmében hetente nyolcvan főt szállíthatnak vissza Olaszországból az észak-afrikai országba.

Luciana Lamorgese bejelentette, hogy szeptember 8-án az északkeleti Triesztben egyeztet a balkáni útvonalon érkező migrációról.

Mauro Palma, a személyi szabadságért felelős ombudsman csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Olaszország befogadóközpontjaiban jelenleg több mint 84 ezer migráns tartózkodik, ebből majdnem 60 ezer a nagyobb táborokban. A legsúlyosabbnak a hot spotok helyzetét nevezte, ahol a zsúfoltság miatt nem lehet betartani a járványintézkedésekben előírt biztonsági távolságot. Rámutatott, hogy a táborokban gyakoriak a kisebb tiltakozó akciók, lázadások.