Az emberek több mint fél év várakozás után látogathatták meg ismét kedvenc bárjaikat és éttermeiket. Az MTVA tudósítója elmondta, hogy nagyon szigorú szabályok szerint nyitottak újra a teraszok, amiket nehéz volt betartatni az ünneplő tömeggel. Az emberek nem viselték a maszkot és nem tartották a másfél méteres távolságot sem.

Hirdetés

„Löwen-ben például le kellett zárni egy egész teret, ahol a világ leghosszabb étterem és bár terasza található. Máshol egy autópálya híd alatt verődött össze spontán ötszáz ember, akiket a rendőröknek kellett szétoszlatni” – mondta Baraczka Eszter az MTVA brüsszeli tudósítója.

A legnagyobb problémát azonban egy brüsszeli ünnepség okozta, ahol az emberek nem akartak hazamenni zárás után. Itt is a rendőrség avatkozott közbe, vízágyúkat kellett használniuk. Több sérültet is el kellett látni. Belgiumban éjfél után ugyan nincsen kijárási tilalom, de reggel ötig maximum három ember tartózkodhat együtt az utcán.

Az országban hetek óta csökkennek a járványügyi mutatók, de ez a csökkenés nem gyorsul, ami óvatosságra inti a vezetőket.

Korábban írtuk

„Az első oltást a felnőtt népesség 36 százaléka kapta meg, mindkét oltást pedig 11 százalékuk. Nagyjából 700 embert ápolnak intenzív osztályokon”

Az átoltottság azonban eléggé eltér az egyes régiókban. Flandriában az emberek 37 százaléka már megkapta az oltást, Brüsszelben pedig csak 29.

Tartja magát egy álhír, miszerint a Ramadán idején nem szabad felvenni az oltást, ami okozhatja a városok közötti eltérést, mivel

Belgiumban nagy létszámú muzulmán népesség él, akik eddig tartózkodtak a vakcina beadásától.

Az eredeti cikket IDE kattintva olvashatják el.