A német lakosság többsége nem számít arra, hogy visszanyeri régi erejét hazájuk két legnagyobb pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) – mutatta ki egy szerdán ismertetett felmérés.

Fotó: MTI/EPA/Omer Messinger

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Az egyik legnagyobb német közhasznú magánalapítvány, a Bertelsmann Alapítvány megbízásából végzett közvélemény-kutatás alapján a németek többnyire vonzódnak a társadalom valamennyi rétegének képviseletére vállalkozó nagy pártok, a néppártok iránt, és a sok kisebb – egyes csoportok, rétegek vagy ügyek képviseletére szerveződött – pártból álló pártrendszerrel szemben jobbnak tartják a néhány nagyobb pártra épülő rendszert.

Több mint háromnegyedük – 76,4 százalékuk – tart is attól, hogy a hagyományos néppártok – a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége, valamint az SPD – további gyengülése esetén egyre nehezebb lenne a kormányalakítás, csaknem kétharmaduk – 62,1 százalék – pedig attól is tart, hogy a néppártok esetleges folytatódó hanyatlása miatt nehezebb lenne végrehajtani nagyobb szabású politikai reformokat.

A németek nagy többsége – 58,6 százalék, illetve 58,4 százalék – attól is fél, hogy a néppártok további visszaesése az ingatag kormányok országává tenné hazájukat, és a szélsőséges pártok előretöréséhez vezetne.

Ezek az eredmények mind kedveznek a hagyományos néppártoknak, a CDU és az SPD „valószínűleg örülne is, ha itt véget érne a felmérés”, de ugyanazok az emberek, akik alapvetően jónak tartják a néppártok intézményét, nem sok jót jósolnak a német néppártoknak – emelte ki a Süddeutsche Zeitung című lap az Allensbach kutatóintézet adatait bemutató összefoglalójában.

A felmérés szerint a németek 53,7 százaléka nem számít arra, hogy a CDU és az SPD visszanyeri régi erejét. Csupán 16,7 százalékos mindazok aránya, akik szerint sikerül helyreállítani a régi rendet, amelyben a CDU – a csak Bajorországban működő CSU-val együtt – és az SPD együttvéve a szavazatok 70-80 százalékát szerezte meg a szövetségi parlamenti (Bundestag) választásokon.

Ezzel a jelenséggel kapcsolatban a kutatók azt is megvizsgálták, hogy a választók pontosan milyennek tartják a CDU/CSU-t és az SPD-t. Az eredmények „eléggé drámaiak” – írta a Süddeutsche Zeitung, kiemelve, hogy a német jobboldal vezető tényezőjénél és a baloldal legnagyobb pártjánál egyaránt 50 százalék körüli, vagy 50 százalék feletti mindazok aránya, akik egyetértenek azzal az állítással, hogy egyes politikusaik „kimondottan ellenszenvesek”, és hogy olyan pártokról van szó, amelyek sokszor nem tartják be ígéreteiket.

A németek csupán 9,5 százaléka érzi úgy, hogy a CDU/CSU optimizmust és bizakodást sugároz, és 11,2 százalék ért egyet azzal az állítással, hogy „jó elképzelései vannak, amelyek hosszú távon az emberek javát szolgálják”. Az SPD-nél hasonló értékeket, 10,7 százalékot, illetve 12,3 százalékot rögzítettek. 

A CDU/CSU-ról a németek mindössze 17,1 százaléka mondja, hogy „vannak politikusaik, akikben meg lehet bízni”, az SPD esetében még alacsonyabb, 12,7 százalék ez az arány – áll a Süddeutsche Zeitung összefoglalójában, amely szerint a felmérés azt is kimutatta, hogy a németek jelentős része idejétmúlt politikát folytató, az emberek mindennapi gondjaitól elszakadt és határozott irányvonal nélküli szervezetnek tartja az ország két legnagyobb pártját.