Macron Prágában tett fanyar megjegyzéseket, ahol ismét megismételte múlt heti kijelentését, miszerint a Nyugatnak nem szabad kizárnia, hogy erőket küldjön Kijev támogatására az orosz megszálló csapatokkal szemben, írta a Politico. Macron így fogalmazott:

Hirdetés

Európa egyértelműen olyan pillanat előtt áll, amikor nem szabad gyávának lenni. Hozzátette, hogy az emberek soha nem akarják látni a közelgő tragédiákat.

Boris Pistorius német védelmi miniszter nem hagyta ezt szó nélkül, szerinte Macron szóhasználata kontraproduktív volt. Pistorius a svéd kollégájával, Pal Jonsonnal tartott sajtótájékoztatón az újságíróknak azt mondta:

Ez olyasmi, ami nem igazán segít megoldani azokat a problémákat, amelyekkel az Ukrajnának való segítségnyújtásunk során szembesülünk.

Macron a prágai látogatása alkalmával újságíróknak nyilatkozva később azt mondta, hogy nem Németország volt a célpontja a megjegyzéseinek, de szükséges volt felrázni Franciaország szövetségeseit.

Ha passzívak vagyunk, azt kockáztatjuk, hogy kudarcokat szenvedünk a terepen, esetleges csalódásokat az Egyesült Államokban

Korábban írtuk

– mondta.

Növekszik a francia–német feszültség az ukrajnai háború miatt

Franciaország már régóta frusztráltnak érzi magát amiatt, hogy Németország a Washingtonnal való kapcsolatokat az európai biztonság alapkövének tekinti, míg Németország idegenkedik Macron abbéli átalakulásától, hogy önjelölt háborús vezetőnek vallja magát, különösen annak fényében, hogy Berlin sokkal több fegyvert adott Ukrajnának, mint Párizs.

A Macron körüli feszültség a múlt héten robbant ki, amikor egy nemzetközi vezetőkkel tartott konferencia végén bejelentette: nem zárható ki, hogy a Nyugat szárazföldi csapatokat küld Ukrajnába. A NATO-szövetségesek ellenkezése ellenére Macron kedden megerősítette korábbi megjegyzéseit, amelyek miatt elszigeteltnek tűnt, miután a legtöbb – de nem minden – európai vezető elítélte üzenetét.

A Petr Pavel cseh elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón Macron nyugodt és stratégiai ébresztésnek nevezte korábbi kijelentését.

Franciaország és Csehország nagyon is tudatában van annak, hogy a háború visszatért a földünkre Európában, hogy egyes hatalmak megállíthatatlanná váltak, és napról napra jobban fenyegetnek minket, még jobban támadnak minket, és hogy nekünk szükségünk van arra a bátorságra, amelyet ez megkövetel.

Pavel támogató szavakkal támogatta Macront, de vörös vonalat húzott a harcoló csapatok Ukrajnába telepítésével kapcsolatban, és azt sugallta, hogy az esetleges jelenlétnek más formában kell történnie.

A további részletekről IDE kattintva a Magyar Nemzet honlapján olvashat.