Egy 2009-es felmérés szerint Svédországban 70 ezer gyermeket és fiatalt fenyeget a kényszerházasság veszélye, és ez a szám ma még magasabbnak lehet, bár a pontos adatokat nehéz felmérni, mivel a skandináv országban kényszerházasságok illegálisak, ezért gyakran külföldön köttetnek.

Hirdetés

A stockholmi Botkyrkában a kilencedik évfolyamos, 15 és 16 év közötti lányok közül körülbelül minden negyedik azt állítja, hogy nem választhatja meg, kihez akar férjhez menni, míg minden harmadik pedig azt, hogy a házasságkötéshez „szüzességi követelmények” társulnak – jelentette az SVT.

Tavaly az SVT arról számolt be, hogy egyre több fiatal nőt és lányt visznek Svédországból külföldre, hogy ott férjhez adják őket; azt állították, közülük sokakat Irakba hurcolnak, és vannak, akiknek soha többé nincs lehetőségük visszatérni Európába.

Sabina Landstedt, a GAPF elnevezésű szervezet koordinátora a műsorszolgáltatónak elmondta, hogy a világjárvány alatt életben lévő utazási korlátozások enyhítésével ismét egyre több lányt visznek külföldre kényszerházasság céljából, és néhányan közülük kapcsolatba léptek a szervezettel.

Korábban írtuk

„A lányok, akik felvették velünk a kapcsolatot, 15 és 22 év közöttiek. Azért hurcolták őket külföldre, mert nem alkalmazkodtak a családjuk által diktált viselkedési normákhoz” – állítja Landstedt.

Bár Svédországban 2020-tól létezik egy törvény, amely lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy megtiltsák a kiutazást abban az esetben, ha erős a gyanú, hogy annak célja a női nemiszerv-csonkítás (FGM), házasságba kényszerítés vagy gyermekházasságok megszervezése, egy június elején készült jelentés szerint a törvényt eddig még csupán egyetlen egyszer alkalmazták.

(forrás)