Geert Wilders, a holland Szabadságpárt (PVV) alapítója és jelenlegi vezetője a jobboldali politikai agytröszt, a Gatestone Intézet honlapján tegnap megjelentetett elemzésében Trump elnök egyik választási jelszavát idézve azt ajánlja: “Csapoljuk le a mocsarat – Európában is”.

Fotó: ShutterStock/Robert Hoetink


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Cikke elején Wilders leírja, hogy decemberben Prágába látogat, megjegyezve: a cseh olyannyira szabadságszerető nép, hogy 2011-ben, a “szabadságharcos” Ronald Reagan elnök születésének 100. évfordulóján Prágában utcát neveztek el róla. Ez juttatta eszébe, folytatja, mi történt saját szülővárosában, Hágában, a holland kormány és parlament otthonában: amikor ugyanabban az évben javaslat született egy hágai Ronald Reagan utca megszületésére, az olyan szervezetek, mint a Munkáspárt, a Zöldek és a liberális D66 párt azonnal heves tiltakozásba kezdtek. Végül aztán múlt évben egy bicikliút egy részét “Reagan és Gorbacsov köznek” nevezték el.

“Ez az anekdota pontosan megmutatja a Kelet- és Nyugat-Európa közti különbséget” – írja Wilders. – “A kormányzó erők részéről ugyanezt a hozzáállásbéli különbséget láthatjuk az iszlám irányába. (…) Az elmúlt évtizedekben az iszlám a migránsok millióinak segítségével érkezett meg Nyugat-Európába. Az EU most a harmadik világból érkezett bevándorlók millióit akarja szétosztani a 28 tagállam között. Közép- és Kelet-Európa országai nem hajlandók elfogadni azokat az uniós terveket, amelyek szerint állandó és kötelező betelepítési kvóta vonatkozna rájuk. Az identitásuk felhígulására figyelmeztetnek, az pedig nem muszlim, hanem zsidó-keresztény és humanista identitás – alapjai Jeruzsálemig, Athénig és Rómáig nyúlnak vissza, nem pedig Mekkáig”.

Wilders ezután hosszan sorolja, a közép-európai vezetők eddig mire hivatkozva álltak ellen az őket fenyegető betelepítési terveknek: Orbán Viktor Magyarország keresztény identitásának elveszítésétől óv, Robert Fico szerint a tömeges bevándorlás “megváltoztatná [Szlovákia] karakterét”, Beata Szydlo pedig egyszerűen kijelentette, Lengyelország “nem vesz részt ebben az őrületben”.

“Az ellenállás erősödik a Nyugaton is” – teszi hozzá Wilders, kiemelve, mennyire megerősödött a Szabadságpárt Hollandiában, a Nemzeti Front Franciaországban, az FPÖ Ausztriában és az AfD Németországban.

“A nyugati politikai elitek azonban mindent megtesznek azért, hogy  választások győzteseit távol tartsák a hatalomtól” – állítja Wilders. Megemlíti, hogy Hollandiában azért telt hét hónapba, mire nagy nehezen megszületett a négypárti kormánykoalíció, mert nem voltak hajlandól szóba állni a Szabadságpárttal. 

“A demokráciánk hamis demokráciává vált. Többpárti diktatúrák léteznek, őket establishment pártok csoportjai uralják” – állítja a politikus. – “Politikai cselszövéseik közepette gyakran még azokat az elveket is feladják, amelyek miatt megválasztották őket. Az establishment pártok uralnak mindent, nem csupán fizetett politikusaikat, de a köztisztviselői kar legfelsőbb rétegeit, a fősodratú médiát, még a bíróságokat is. Az olyan pártokat, mint amilyen az enyém is, kizárják a koalíciós tárgyalásokról. ‘Populistának’ bélyegeznek bennünket azért, mert kiállunk amellett, amit a polgárok akarnak. Bíróságra akarnak citálni minket”.

“Három évtizeddel ezelőtt a közép-európai országok egy bársonyos forradalom szemtanúi lehettek, egy demokratikus, politikai és békés forradalomé. Kivonultak az utcára. Úgy döntöttek, elég volt. Bársonyos forradalmuknak köszönhetően ma olyan vezetőik vannak, akik valóban a polgárokat képviselik, és nem félnek kiállni nemzetük és identitásuk mellett” – írja Wilders. – “Nekünk itt, Nyugat-Európában, tanulnunk kell a Kelet bársonyos forradalmából. Nekünk is nagyon gyorsan ki kell nyilvánítanunk, hogy elég volt. Nyugat-Európában is itt az ideje, hogy lecsapoljuk a mocsarat és elhajtsuk a hatalomból a politikai elitet. Békésen és demokratikusan, de alaposan. Demokratikusnak becézett rendszerünket újra demokratikussá kell tennünk. A politikai színészek nem lehetnek tovább főállású politikusok. A létezésünk a tét”.

“Nekünk is nagyon egyértelművé kell tennünk, hogy nem akarunk részesei lenni vezetőink őrültségének, ők ugyanis kiárusítják az országunkat a brüsszeli intézményeknek, és ugyanígy nem akarunk részesei lenni az uniós elitek őrültségének, mert ők pedig a kontinensünket adják el a tömeges bevándorlásnak és az iszlámnak” – zárja gondolatait Wilders, hozzátéve, hogy a Szabadságpárt január 20-ára demonstrációt szervez Rotterdamba, hogy kinyilvánítsák: “Európa utcái a mi utcáink, azok akarunk maradni, akik vagyunk, nem akarunk iszlám gyarmattá válni”, és “Európa a miénk”.

(SVÁ)