Martin Luther King Jr. 1963. augusztus 28-án, Washington belvárosában, a Lincoln-emlékműnél, 250 ezer ember előtt mondta el nevezetes beszédét, melynek legismertebb mondata ez volt: „Van egy álmom”. Joe Biden a Fehér Házban tartott ünnepségen utalt a szombati, rasszista alapú gyilkosságra, aminek három afroamerikai esett áldozatául Floridában egy üzletben.

Hirdetés

Az elnök állítása szerint az Egyesült Államokban növekszik a gyűlölet mértéke, amit nem szabad hagyni, és cselekedni kell. „Aki hallgat, cinkosságot vállal” – fogalmazott. Az eseményen mások között részt vett Martin Luther King Jr. fia és lánya, valamint emberjogi szervezetek képviselői, köztük Al Sharpton tiszteletes, a radikális nézeteiről ismert polgárjogi aktivista.

Joe Biden az évforduló alkalmából a Washington Post napilapban hétfőn megjelent írásában az afroamerikaiak munkanélküliségének csökkenését méltatta, és arra hívta fel a figyelmet, hogy elnöksége alatt 7 milliárd dollárt juttattak az afroamerikaiak által látogatott felsőoktatási intézményeknek.

A szombaton elkövetett floridai lövöldözéssel kapcsolatban azt írta, vissza kell utasítani azt, hogy afroamerikai emberek félelemben éljenek.

A floridai hatóságok közölték, hogy egy 21 éves férfi volt az a maszkot viselő fegyveres, aki Jacksonville városában szombat délután egy diszkontüzletben tüzet nyitott a vásárlókra, megölve három afroamerikait. A tettes elbarikádozta magát az üzletben, majd később saját magával is végzett. A vizsgálat megállapította a rasszista indítékot, miután megtalálták a gyilkos több üzenetét, a vérengzéshez használt gépkarabélyon pedig horogkereszt volt.

Az áldozatokra vasárnap több százan emlékeztek Jacksonville-ben, ahol Ron DeSantis kormányzó is beszédet mondott, amelyben kijelentette, hogy a rasszista alapú erőszaknak nincs helye Floridában.

Korábban írtuk