Elise Stefanik képviselő bejelentése szerint a Louisiana államból származó Mike Johnson a frakció belső szavazásán győzött. A jelöltnek azonban még további szavazásokon kell bizalmat kapnia ahhoz, hogy megválasszák a posztra. A teljes képviselőház várhatóan szerdán szavaz a témáról.

Hirdetés

A kongresszus alsóházában hetek óta próbálnak új elnököt találni. A republikánusok Johnson előtt előzetesen a minnesotai Tom Emmer jelölésében állapodtak meg, de később több mint húsz képviselő -többnyire Donald Trump korábbi elnök hívei – jelezte, hogy a demokrata képviselőkkel együttesen tartandó plenáris szavazáson őt nem fogják támogatni.

A képviselőház eddigi elnökét, a republikánus Kevin McCarthyt többségi szavazáson távolították el pozíciójából. Akkor a demokraták mellett 8 republikánus voksolt a leváltás mellett. „Ez talán az egyik legkínosabb dolog, amit valaha láttam” – mondta korábban Michael McCaul, a külügyi bizottság republikánus vezetője az ABC News hírtévének. „Mert ha nincs házelnökünk, nem tudunk kormányozni” – tette hozzá.

Képviselőházi elnök hiányában a kongresszus egyebek között nem tud eleget tenni Joe Biden elnök kérésének, hogy több mint 100 milliárd dollárnyi sürgősségi forrást szabadítson fel, elsősorban katonai támogatást Ukrajnának és Izraelnek.

Korábban írtuk