Hirdetés

„A kormány teljességgel megérti, hogy egyesek iszlamofób cselekedeteit svédországi tüntetéseken sértésnek vehetik muszlimok. Határozottan elítéljük ezeket a cselekedeteket, amelyek semmilyen formában sem tükrözik a svéd kormány nézeteit” – közölte a stockholmi külügyminisztérium.

„A Korán vagy más szent szöveg elégetése sértő és tiszteletlen cselekedet és egyértelmű provokáció. A rasszizmusnak, az idegengyűlöletnek és az intoleranciának nincs helye sem Svédországban, sem Európában” – olvasható az állásfoglalásban.

A diplomáciai tárca ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Svédországban alkotmányos védelmet élvez a véleménynyilvánítás, a gyülekezés, valamint a tüntetés szabadsága.

A nap folyamán az 57 országot magában foglaló Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) a szaúd-arábiai Dzsiddában összehívott rendkívüli ülésén intézkedéseket sürgetett a muszlimok szent könyvének meggyalázása ellen.

Korábban írtuk

A Korán-égetésre válaszul Irán felfüggesztette új stockholmi nagykövetének kinevezését. Hoszein Amirabdollahián, a síita állam külügyminisztere vasárnap közölte, hogy az adminisztratív eljárás ugyan lezárult, de az új nagykövet egyelőre még nem fogja elfoglalni helyét a svéd fővárosban működő diplomáciai képviseleten.

A svéd ügyvivőt egyébként szerdán bekérették a teheráni külügyminisztériumba tiltakozásul az incidens miatt.

Stockholm központjában Salwan Momika 37 éves iraki bevándorló oldalakat tépett ki és gyújtott meg az iszlám szent könyvéből szerdán. A Koránra előzőleg szalonnát helyezett, ami a hívőket súlyosan sértő gesztus volt. Momika ellen utólag „etnikai vagy nemzetiségi csoport elleni izgatás”, továbbá a tűzgyújtási tilalom megszegése miatt eljárás indult, de előzetesen a rendőrség engedélyt adott akciójára.

A Korán-égetést széles körben elítélte a nemzetközi közösség, Irakban és Iránban pedig tüntetések törtek ki.