Fotó: MTI/Illyés Tibor

A biztonság kérdésében a visegrádi országoknak (V4) a következő években ugyanolyan következetességre lesz szükségük, mint amilyennel korábban a szabadságukért harcoltak – nyilatkozta Áder János köztársasági elnök szombaton a délkelet-lengyelországi Rzeszówban, a V4-ek államfőinek csúcsértekezlete után.Áder János a találkozót záró sajtókonferencián a megbeszélések egyik témájára, az európai önazonosságra utalva elmondta: a V4 legújabb kori történelmének legmeghatározóbb fogalma a szabadság. Rámutatott: a kommunizmus időszakában „egymás szabadságküzdelméből meríthettünk erőt”. Ez az összefogás a NATO-hoz, az Európai Unióhoz való csatlakozási időszakra is jellemző volt – értékelte a köztársasági elnök.
    
2016-ban új kérdés merült fel, ez pedig a biztonság: „saját országunk, a V4-ek biztonsága, valamint Európa, az EU biztonsága” – jelentette ki Áder János.

„Azt gondolom, hogy ebben a kérdésben is legalább olyan következetes magatartásra lesz szükség a következő hónapokban és években, mint amilyen következetes magatartást tanúsítottunk a szabadság iránti küzdelemben az elmúlt 40 évben” – hangsúlyozta.

A migráció témájában változik a nyugat-európai politikusok gondolkodása, nemzeti érdekeket áthidalva Európában ez ügyben kompromisszumra lehet jutni – hangoztatta Andrzej Duda lengyel elnök a csúcstalálkozón. A hamarosan hazánkba látogató lengyel államfő a csúcsot záró sajtóértekezleten egy kérdésre válaszolva rámutatott: Lengyelországba „igazából nem jönnek” a közel-keleti menekültek, Magyarországot pedig tranzitországnak tekintették. A témára a Nyugat ezért másképp tekint, „mint mi” – tette hozzá. 
    
Felidézte: a V4-ek a szeptemberi pozsonyi EU-csúcson a migráció témájában a rugalmas szolidaritás elvét javasolták. Ez egyetértésre talált az Európai Bizottság részéről is, ami azt mutatja, hogy a hozzáállás változik – mondta, hozzáfűzve: az EU-tagállamoknak természetesen vannak saját érdekeik, de kompromisszumra lehet jutni.

MTI