Migránsbarát svédek egy csoportja élőláncot alkotva és humanitárius rigmusokat skandálva próbálta megakadályozni néhány bevándorló deportálását.

Fotó: facebook.com/ungisverige.nu

Fotó: facebook.com/ungisverige.nu

Nagyjából száz migránsbarát aktivista gyűlt össze a Stockholmtól északra található Märsta városában a Bevándorlási Hivatal épületénél azzal a céllal, hogy megakadályozzák két tucat, kiutasított afgán menedékkérő deportálását.

Patrik Engström határrendész szerint azzal, hogy egyszerre 25 menedékkérőt telepítenek ki, az eset a legnagyobb számú embert érintő ilyen ügy lett az utóbbi években. Huszonhárom esetben a Bevándorlási Hivatal döntött a menedékkérelem elutasításáról, két kiutasított pedig bűncselekményt követett el. Engström szerint az összes érintett 18 évnél idősebb férfi. 

„Azért vannak most egyszerre ennyien, mert mostanában nagyon sok üggyel foglalkoztunk, ráadásul sokan voltak már jó ideje őrizet alatt” – magyarázta Engström.

Anna Westberg rendőrségi szóvivő szerint migránsok Märstaból az Arlanda repülőtérre való szállítása „relatíve békésen” lezajlott, bár a nagyjából száz tüntető élőláncot próbált vonni az autóbusz köré, így akadályozva meg, hogy az elindulhasson.

„Borzalmasan érzem magam. Azt hittem, nem történik majd meg a kitelepítés, hiszen annyira elképesztő a jelenlegi helyzetben valakit Afganisztánba küldeni” – nyilatkozta a Göteborgs-Posten című lapnak Elin Morén, a migránsbarát Ung i Sverige (Fiatalon Svédországban) tagja. 

Ebben az évben eddig 142 afgán állampolgárt telepítettek ki rendőri segítséggel Svédországból Afganisztánba – ez a szám 2017-ben 69 volt. További 252 afgán döntött magától a hazautazás mellett, 1950-en pedig azért hagyták el a skandináv országot, hogy más uniós államokban próbáljanak menedékjogot szerezni. Az afgán menedékkérők kiutasítását több mint egy éve rendszeresen megpróbálják megakadályozni különféle migránsbarát szervezetek.