Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A brit kormány aggodalmát fejezte ki csütörtökön amiatt, hogy egyre több illegális bevándorló próbál vízi úton átkelni a La Manche csatornán Franciaországból Nagy-Britanniába.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

„Mély aggodalkomra ad okot az ilyen esetek növekvő száma az utóbbi napokban” – mondta Caroline Nokes, a belügyi tárca bevándorlási ügyekért felelős államtitkára. 

Az átkeléseket a La Manche-csatornán részben embercsempészek szervezik, részben pedig a menedékkérők egyszerűen megragadnak egy-egy kínálkozó alkalmat, hogy az Egyesült Királyságba juthassanak.

Csütörtök reggel brit határőrök összesen 23 iráni állampolgárt fogtak el az Anglia délkeleti partvidékén fekvő Kent grófság három településén. Később Dover térségében 14 további iráni férfit tartóztattak fel, akik két csónakkal akartak Nagy-Britanniába jutni.

A migránsok orvosi ellátást kaptak, majd átadták őket a brit bevándorlási hatóságoknak. A menedékkérők csoportjában lévő három gyermeket pedig a szociális szolgálat vette gondozásba.

Karácsony első és másnapján összesen 43 menedékkérőt mentettek ki a La Manche-csatornában. Az átkelés a hajóforgalom, az erős áramlatok és a téli hideg időjárás miatt is veszélyes.

Ősz óta a Nagy-Britanniába  igyekvő  menedékkérők egyre többször próbálkoznak tengeri úton elérni az angol partokat. A brit belügyi tárca ezzel összefüggésben szervezett bűnözésről beszél. A minisztérium állásfoglalása szerint szorosan együttműködnek a francia hatóságokkal, hogy az embercsempészbandákat megfékezzék.

Nokes ezzel összefüggésben emlékeztetett: Franciaország és Nagy-Britannia november végén közös információs központot nyitott Calais-ban, hogy  – hivatalos megfogalmazás szeriunt  – „a határon zajló bűnözéssel megbirkózzanak”.