Fotó: MTI/EPA/Szilágyi Anna
A kormány gazdaságpolitikája ellen tiltakozó német gazdák tüntetnek Münchenben 2024. január 8-án

Megkezdődött hétfőn a gazdák német kormány agrárpolitikája elleni országos akcióhete. Az autópálya-felhajtókat a kora reggeli órák óta több szövetségi tartományban is lezárták. Hamburg, Bréma, Potsdam, Magdeburg, Halle, valamint a Rajna–Majna régió és a Saar-vidék térségében hirdettek tiltakozó akciókat. Münchenben, Erfurtban és Ravensburgban tiltakozó gyűléseket tartanak. A tüntetések hete január 15-én, hétfőn egy berlini tiltakozással ér véget.

Hirdetés

A mezőgazdasági termelők hétfőn hajnalban traktoros konvojjal zárták el az autópályákhoz vezető bekötőutakat, és további demonstrációkat is szerveztek országszerte több helyszínen, köztük Berlinben. Az akciók a helyi hatóságok beszámolói szerint minden tartományban fennakadásokat okoztak a közlekedésben, beleértve az országhatárokat is.

Hétfőn kora reggel Németország számos régiójában, a dán határvidéktől a déli Boden-tóig blokád alá vettek országutakat. Tiltakozó menetek is megindultak a nagyvárosok, Hamburg, Bréma, Potsdam, Magdeburg, Halle és Rajna-vidék-Pfalz környékén is – írja a Welt.

Berlinben a Brandenburgi kapu elé sorakoztak fel több mint ötszáz traktorral a gazdák. A közeli Potsdamban szintén több száz traktor vonult a tartományi kancellária elé.

Korábban írtuk

„A Türingiai Alkotmányvédelmi Hivatal elnöke, Stephan Kramer arra figyelmeztetett, hogy a szélsőjobboldal átveszi a gazdatüntetések irányítását. A múltban „folyamatosan és következetesen megpróbáltak beszivárogni a törvényes polgári tiltakozás minden formájába” – mondta Kramer. A szociáldemokrata párt vezető politikusai is hasonlóan vélekedtek. Kevin Kühnert főtitkár arra szólította fel a gazdákat, hogy tartsák be a demokratikus játékszabályokat.

A gazdák az Alternatíva Németországért Párt (AfD) teljes támogatását élvezik. Az AfD szimpatizánsai Berlinbe érkeztek tüntetni.

„Támogatjuk a gazdákat és más polgárokat, akik békésen tüntetnek a jogaikért és érdekeikért. A társadalom széles rétegei nevében vonulnak az utcára” – mondta az AfD szövetségi elnöksége.

A Weltnek adott interjújában Hubert Aiwanger, a Szabad Választók vezetője is megvédte a gazdákat. A gazdák és az „Utolsó generáció” közötti összehasonlítások nem helyénvalóak – mondta. „A gazdák etetnek bennünket, a klímaváltozás bosszantja a lakosságot” – mondta a bajor gazdasági miniszter, aki azt tervezi, hogy ellátogat a gazdatüntetésekre.

Fotó: MTI/EPA/Szilágyi Anna
A kormány gazdaságpolitikája ellen tiltakozó német gazdák traktorjaikkal bénítják meg a forgalmat Münchenben 2024. január 8-án

A német kormány a múlt héten már módosította az idei szövetségi költségvetésben a mezőgazdasági támogatások csökkentésére vonatkozó tervezetét, miután a múlt hónapban több száz gazdálkodó tiltakozott Berlin központjában az adókedvezmények teljes körű megvonása ellen. Azonban az új javaslat – amelynek értelmében mégsem törlik el a mezőgazdasági járművek gépjárműadó-mentességét, valamint a dízelüzemanyagokra vonatkozó adókedvezmények csökkentését három évre szakaszolják – még mindig nem győzte meg a gazdaszövetséget, amely közölte: továbbra is ragaszkodik a támogatások csökkentését célzó tervek teljes visszavonásához, és az országos tüntetéssorozat a jövő hét elejéig folytatódik.

Fotó: MTI/EPA/Szilágyi Anna
A kormány gazdaságpolitikája ellen tiltakozó német gazdák tüntetnek Münchenben 2024. január 8-án

Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter arra figyelmeztetett, hogy „puccsról fantáziáló, nacionalista jelképeket mutogató” szélsőjobboldali csoportok megpróbálhatnak tőkét kovácsolni a gazdatüntetésekből, és felszólított a „demokrácia védelmére” is. Joachim Rukwied, a gazdaszövetség elnöke ugyanakkor a Bild am Sonntag című lapnak a hétvégén kijelentette, hogy elutasítják szélsőséges csoportok csatlakozását a tüntetésekhez.