Kemény kritika érte a lengyel elnököt, miután abbéli véleményének adott hangot, hogy az Európai Unió egy „képzeletbeli közösség”, amelynek vajmi kevés jelentősége van a lengyel polgárok számára.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Andrzej Duda egy keddi beszédben azt mondta: „Ha a saját ügyeinket rendeztük, majd foglalkozunk az európai ügyekkel. Egyelőre hagyjanak minket békén, hagyják, hogy rendbe tegyük Lengyelországot, hiszen számunkra ez a legfontosabb”.

Júliusban kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelország ellen az Európai Bizottság a legfelsőbb bíróságra vonatkozó törvény miatt. Az unióban mindeközben amúgy is meglehetős káosz uralkodik: Nagy-Britannia jövőre kilép, az Európai Parlament szerdán megszavazta a Sargentini-jelentést, és Brüsszel egyelőre nem tud mit kezdeni az új, EU-szkeptikus és bevándorlásellenes olasz kormánnyal sem.

Duda szavaira néhány lengyel elemző úgy reagált, azokkal az elnök elindíthatta az országot az unióból kivezető úton.

Grzegorz Schetyna ellenzéki vezető szerint Duda nem értette meg, „mennyire ronthatják Lengyelország imázsát és hírnevét az ilyesfajta szavak”.

A Lengyel Néppárt elnöke, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz azzal vádolta meg a gyakorló katolikus Dudát, hogy ellenszegül II. János Pál pápa tanácsainak, aki még életében az uniós tagság mellett érvelt.

A Lezajsk-ban tartott keddi beszédében Duda azt vetette Európa szemére, hogy a II. világháború után feláldozták Lengyelországot a Szovjetuniónak. Azt állította, a történelem feljogosítja hazáját arra, hogy elvárásai legyenek Európával szemben, ahogy arra is, hogy maguk kormányozzanak és eldöntsék, milyen Lengyelországot akarnak.

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) szóvivője határozottan elutasította azt a rágalmat, hogy pártja megpróbálná „eltávolítani” az országot az unióból.

„Az Európai Unió része vagyunk, az Európai Unióban vagyunk, és ezt semmi nem változtatja meg” – nyilatkozta Beata Mazurek.