Az ABC hírtelevízió és az Ipsos közvéleménykutató hétfőn közölt felmérése szerint az emberek 52 százaléka egyetért azzal, hogy az ország legfőbb jogi fóruma alkotmányellenesnek nyilvánította a faji alapú pozitív diszkrimináció gyakorlatát a felsőoktatási felvételi eljárásban, miközben 32 százalék helyteleníti a bírói tanács határozatát.

Hirdetés

A Legfelsőbb Bíróság diákhitelekre vonatkozó döntését a megkérdezettek 45 százaléka támogatja, míg 40 százalék nem ért egyet vele.

A bírói tanács múlt pénteken alkotmányellenesnek minősítette, hogy elnöki intézkedéssel szándékozott az amerikai adminisztráció elengedni mintegy 430 milliárd dollárnyi (mintegy 150 ezer milliárd forint) szövetségi diákhitelt. Az érvelés szerint az elnöknek nincs jogköre hitelelengedésre.

Az ABC/Ipsos felmérés alapján az amerikai felnőttek, 43-42 százalék arányban megosztottak a Legfelsőbb Bíróság harmadik nagy vitát kiváltó múlt heti döntését tekintve, ami igazat adott egy vállalkozónak, aki vallási meggyőződése miatt elutasította, hogy esküvői honlapot tervezzen azonos nemű pároknak.

Korábban írtuk

Egy ilyen megbízás elutasítását Colorado állam korábban hatályban lévő törvénye hátrányos megkülönböztetésként büntetett.

A Legfelsőbb Bíróság az amerikai alkotmányban garantált szólásszabadságra hivatkozva fogadta el a grafikus vállalkozó érveit.

A közvéleménykutatásból az is kiderül, hogy a Legfelsőbb Bíróság határozatai mögött a republikánus szavazók mintegy 70 százaléka áll ki, míg a regisztrált demokrata választók csupán 15-17 százaléka.