Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet
Hirdetés

Borrell az ankarai repülőtéren azt követően nyilatkozott a sajtónak, hogy Erdogan az államfői palotában fogadta őt és Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét.

Borrell azt mondta, hogy „hosszú és hasznos” megbeszélést folytattak a török elnökkel, akivel ugyanakkor azt is közölte, hogy elfogadhatatlan a török-görög határon kialakult jelenlegi helyzet.

A török vezetés múlt csütörtök éjjel rendelte el az ország nyugati határainak megnyitását az Európába vágyó menekültek és migránsok előtt, azt követően, hogy a török hadsereg 36 katonát vesztett légicsapásokban az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban. A török-görög határ szárazföldi szakaszán az utóbbi napokban tízezrek torlódtak fel, miután Athén megerősítette a határ védelmét.

Borrell bejelentette egyúttal, hogy Brüsszel egy 170 millió eurós (mintegy 57 milliárd forint) csomag keretében további humanitárius segélyt nyújt a legkiszolgáltatottabb szíriai emberek számára, azon belül is 60 millió euró értékben kifejezetten az északnyugati Idlíb tartományban dúló harcok érintettjeinek.

Borrell kedden érkezett Ankarába, és mások mellett Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos kísérte el a kétnapos hivatalos útra. A látogatás fő témái a migrációs válság és a szíriai Idlíbben uralkodó humanitárius állapotok voltak. A küldöttség kedden a török belügyminiszterrel és a védelmi miniszterrel tárgyalt, szerdán pedig a külügyminiszterrel, az alelnökkel folytatott eszmecserét. Borrell végül Charles Michel oldalán Erdogannal és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel külön is egyeztetett. 

Cavusoglu szerdán hivatalos Twitter-fiókján azt írta: közölte Borrell-lel, hogy az Európai Unió nem tartotta be az ígéreteit, hogy Törökország „ezt a súlyos terhet” egyedül már nem vállalja magára, és hogy régóta eljött az ideje az unió felelősségvállalásának.

Borrell egy későbbi mikroblog-bejegyzésében aláhúzta: az EU-nak és Törökországnak együtt kell működnie annak érdekében, hogy szembe tudjon nézni a közös kihívásokkal, és megoldásokat találjon. Törökország egyoldalú lépései akadályozzák a bizalmi viszony javítását, amelyre ma nagyobb szükség van, mint valaha – hívta fel a figyelmet Borrell, hozzátéve, hogy emberi életeket nem lehet kockára tenni.

Az ENSZ adatai szerint a szíriai kormányerők és az ellenzéki fegyveresek összecsapásai következtében az utóbbi három hónapban csaknem 950 ezer ember kényszerült elhagyni otthonát Idlíbben. A világszervezet szerint a helyzet válság humanitárius katasztrófával fenyeget.

Damaszkusz csapatait Oroszország és Irán támogatja, míg Törökország az úgynevezett mérsékelt felkelők oldalán áll.