Fotó: Shutterstock
Hirdetés

„A halál nem fejre vagy más létfontosságú szervre mért ütés miatt állt be” – jelentette az IRNA iráni állami hírügynökség orvosszakértői forrásokra hivatkozva, melyekben megemlítik, hogy Amininek 2006-ban agyműtéte volt.

A 22 éves nőt szeptember közepén vette őrizetbe az erkölcsrendészet, mert nem viselte az előírás szerint kötelező fejkendőt, a hidzsábot. Szemtanúk szerint Aminit megverték a rendőrautóban, majd kómába esett. Három nappal később meghalt egy teheráni kórházban.

Halála nyomán országszerte tüntetések robbantak ki, és Amini ügyén túlmutatóan számos demonstráló már az iráni vezetés ellen tüntet.

A holland igazságügyi miniszter élő adásban vágott bele a hajába szolidaritást vállalva az iráni nőkkel

A műsorvezető és egy másik meghívott vendég példáját követve, a miniszter levágott egy tincset a hajából, és azt mondta: „számomra ez a harc arról szól, hogy érezhessük a napot a bőrünkön, és magunk dönthessük el, milyenek akarunk lenni” – írta a Dutchnews.

Korábban írtuk

Iránban a fejkendő nem megfelelő viselése miatt őrizetbe vett fiatal kurd nő, Mahsza Amini halála után törtek ki tüntetések szeptember közepén. A fiatal nő ügyén túlmutatóan számos demonstráló már az iráni vezetés ellen tüntet. A megmozdulásokon kialakult összetűzések halálos áldozatainak száma már a negyvenet is meghaladhatja. Legalább 1500 embert őrizetbe vettek.

Londonban, Párizsban, Rómában és Madridban is szolidaritási demonstrációkkal támogatták az iráni tüntetőket. Az Európai Parlament csütörtökön elítélte a Mahsza Amini letartóztatása utáni halálához vezető a bánásmódot, és uniós szankciókat sürgetett a felelősök és az eset miatt kirobbant tüntetések elnyomásában részt vevők ellen.

Dilan Yesilgöz-Zegerius Ankarában született, és maga is török-kurd származású.