Hirdetés

Sergio Mattarella államfő a parlament legkisebb frakcióival indította az egyeztetést, amelyet Conte keddi lemondása tett szükségessé.

A három százalék alatti, Több Európa nevű párt vezetője, Emma Bonino egykori EU-biztos bejelentette, hogy nem támogatják egy újabb, immáron harmadik Conte-kormány megalakítását. Helyette Bonino nagykoalíciót szorgalmazott. A baloldali Szabadok és Egyenlők (LeU) eddigi kormánypárt viszont a Contéval való folytatás mellett állt ki.

A felmérésekben szintén három százalékkal bíró, a kormányválságot előidéző Élő Olaszország (IV) elnöke, Matteo Renzi sajtótájékoztatóján – amely az államfővel tartott egyeztetést követte – hangoztatta, hogy pártja nélkül az eddigi kormánypártoknak továbbra sincsen parlamenti többségük. „Politikai kormányra, nem szedett-vedett csapatra van szükség” – jelentette ki Renzi arra utalva, hogy a lemondott miniszterelnök az Élő Olaszország helyettesítésére egyenként igyekszik szenátorokat toborozni a többség biztosítására.

Matteo Renzi ultimátumot intézett a január 13-ig vele szövetséges Öt Csillag Mozgalomhoz és Demokrata Párthoz: „mondják meg, akarnak-e bennünket vagy sem” – jelentette ki. Tagadta, hogy Conte helyett más miniszterelnök-jelöltet javasolt, sajtóértesülések szerint azonban azt kérte az államfőtől, hogy mást bízzon meg kormányalakítási mandátummal. Elemzők rámutattak, hogy Matteo Renzi békülés helyett ismét a kihívás útját választotta. Annak ellenére, hogy Giuseppe Conte telefonon igyekezett egyeztetni vele.

Korábban írtuk

A PD-főtitkár Nicola Zingaretti szűkszavú nyilatkozatában ismételten felelőtlen lépésnek nevezte a kormányválság kirobbantását az ország számára rendkívül nehéz egészségügyi és gazdasági időszakban. Zingaretti hangsúlyozta, hogy a baloldal kitart a Giuseppe Contéval való folytatás mellett.

Vélemények szerint a továbbra is egymásnak szegülő álláspontok miatt az államfő a most zajló konzultációkat napokkal meghosszabbíthatja.

Pénteken a jobbközép koalíció, vagyis a Liga, az Olasz Testvérek (FdI) és a Hajrá Olaszország (FI) közös delegációja következik, majd az Öt Csillag Mozgalom.

Matteo Salvini a közösségi oldalán szerdán közölt videóban bejelentette, hogy a jobbközép készen áll a kormányzásra. Ugyanezt ismételte meg csütörtökön, hangoztatva, hogy vissza kell adni a szót az olaszoknak. A Liga képviselőházi frakcióvezetője, Riccardo Molinari az MTI-nek nyilatkozva elfogadhatatlannak nevezte a parlamenti választások kizárását, miközben tavasztól helyhatósági választás-sorozatot tartanak a legnagyobb olasz városokban. Sajtóforrások továbbra sem zárják ki egy esetleges – választások nélküli – kereszténydemokrata-jobbközép többség létrejöttét annak ellenére, hogy Matteo Salvini leszögezte: Matteo Renzivel nem hajlandó egy kormányban lenni.

A Giuseppe Conte irányításával tervezett centrumpárt időközben újabb tagját veszítette el, miután Luigi Vitali, a Hajrá Olaszország szenátora először csatlakozott, majd gyorsan kilépett az új formációból. Bevallotta, hogy a pártot vezető volt miniszterelnök, Silvio Berlusconi hajnali telefonhívása ébresztette rá „tévedésére”.