Fotó: MTI, archív
Hirdetés

A civil szervezet egyik szóvivője szerint a hajó várhatóan szerdán érkezik meg az olasz partokhoz. Mint mondta, a fedélzetre vett menedékkérők között vegyesen vannak férfiak, nők és gyerekek, utóbbiak közül sokan felnőtt kíséret nélkül keltek útra. Hozzátette, hogy a migránsokat először egy karanténhajóra helyezik át, ahol majd két hetet kell eltölteniük.

A Sea Watch-4 augusztus közepén futott ki Spanyolországból Líbia partjai elé. A civil szervezet tájékoztatása szerint a hajónak a felvett menedékkérőkkel 11 napot kellett várnia, míg engedélyt kapott a kikötésre.

Olaszországban több karanténhajót is szolgálatba helyeztek a koronavírus-járvány miatt, mivel a nyár folyamán jelentősen megnőtt a tengeren keresztül érkező illegális bevándorlók száma. A római belügyminisztérium szerint az idén eddig csaknem 19 400 migráns érkezett, összehasonlításul a tavalyi év azonos időszakában számuk 5253 volt. Az emberek főként a konfliktus sújtotta Líbiából, illetve Tunéziából kelnek útra. A nagyszámú menedékkérő egyre nagyobb társadalmi ellenállást vált ki Olaszország déli részén, sok befogadóközpont ráadásul túltelített.

Korábban írtuk