Aboubakar Soumahoro elmondta, hogy az általa vezetett szervezet kezdeményezte az Olaszországban tartózkodási engedély nélkül tartózkodó migránsok helyzetének rendezését. Ezt követően az agrárminiszter, Teresa Bellanova, aki korábban maga is idénymunkásként dolgozott, elindította a mezőgazdaságban és az olasz családoknál dolgozó bevándorlók helyzetének rendezését, amelyhez június 1-jétől lehet benyújtani a kérelmeket augusztus 16-ig.

Hirdetés
Fotó: ShutterStock.com/MikeDotta (archív)

„A koronavírus-járvány heteiben kiderült, hogy nincsen különbség olaszok és migránsok között, hiszen az orvosok kérdezés nélkül minden beteget egyformán elláttak. Ezért a vészhelyzetre hivatkozva azt kértük a kormánytól, hogy a földeken dolgozó bevándorlók egészségügyi ellátásban részesüljenek, ami második lépésben tartózkodási és munkavállalási engedélyt is jelentett volna” – nyilatkozta Aboubakar Soumahoro.

Megjegyezte: a baloldali kormánynak azonban nem volt bátorsága ehhez. Ehelyett a kormány általános kérelmezési rendszert vezetett be, és az eddig benyújtott 80 ezer kérelem alig tíz százaléka érinti a mezőgazdaságban dolgozókat. A kérelmek többségét észak-olasz családok nyújtották be a náluk dolgozó háztartási alkalmazottak, idősgondozók helyzetének rendezésére.

Aboubakar Soumahoro úgy vélte, a kormány migrációs intézkedése kudarcra van ítélve, mivel nem nyújt tömeges megoldást, főleg az agrárszektorban nem pótolja a hiányosságokat.

Korábban írtuk

A 40 éves elefántcsontparti férfi tizenkilenc éves korában érkezett Olaszországba, a nápolyi egyetemen szerzett szociológiai diplomával a pugliai Foggia ültetvényein dolgozó munkások érdekképviseletének vezetőjévé vált. Június 16-án egy római palota kerítéséhez láncolta magát, ahol Giuseppe Conte miniszterelnök a járvány utáni gazdasági intézkedésekről egyeztetett a társadalmi felekkel.

Azóta Aboubakar Soumahoro minden vasárnap Rómában vezet tüntetést a „láthatatlanok” nevében. A járvány időszakában gyűjtést indított az agrármunkások védőfelszerelésének megvásárlásához. Egyik kezdeményezése az úgynevezett etikus élelmiszerlánc bevezetése, amely nem engedné piacra a kizsákmányolt munkásokkal termelt agrártermékeket.

A kormány számításai szerint mintegy 600 ezer bevándorló helyzetét rendezhetik, közülük kétszázezer idénymunkás kaphat tartózkodási engedélyt. A szakszervezet adatai egymillióra teszik a dél-olaszországi mezőgazdasági munkások számát, köztük 11 százalékra becsülik az afrikaiak és ázsiaiak, további hat százalékra a kelet-európaiak számát, a többiek olaszok.

„Mindannyian rabszolgamunkát végzünk: az idénymunkások országos szerződésében foglalt hat és fél óra helyett napi tizenkét órát dolgozunk a földeken, az előírt helyett fejenként legfeljebb napi 25 eurót keresünk, és a munkaadók a havi 25 nap helyett hat után fizetnek járulékot, barakkokban lakunk, vízellátás nélkül” – mondta Aboubakar Soumahoro. Hozzátette, reményei szerint a járványhelyzet csökkentette a különbségeket a munka nélkül maradt olaszok és a „jogfosztott” migránsok között.