Fotó: ShutterStock/VGV MEDIA
Hirdetés

A dokumentum összeállítói szerint „a hazai össztermék (GDP) csökkenése az idén kisebb lesz a becsültnél, de a kilábalás tovább tart a korábban vártnál”. A jegybank már korábban javított 2022-es GDP-előrejelzésén, akkor a csökkenést 3-3,5 százalékra mérsékelte a korábban várt 4-6 százalékos eséssel szemben.

A jegybank most az idei harmadik negyedévre 4 százalékos, a folyó negyedik negyedévre 7 százalék körüli éves GDP-csökkenéssel számol. A második negyedévben 4,1 százalékkal zsugorodott, az első negyedévben még 3,5 százalékkal nőtt az orosz gazdaság teljesítménye.

A friss jegybanki jelentés szerint 2023-ban az orosz gazdaság 1-4 százalékkal zsugorodik. A jövő év utolsó negyedében a jegybank 1,5 százalékos éves szintű növekedést vár, ami elmarad a korábban becsült 1,0-2,5 százalékos bővüléstől. 2024-2025-ben az orosz GDP 1,5-2,5 százalékkal nő a jegybank friss előrejelzése szerint.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) októberben ismertetett őszi globális gazdasági előrejelzésében az idei évre 3,4 százalékos, jövőre 2,3 százalékos orosz gazdasági visszaesést várt.

Korábban írtuk