„Európa fellendítése lesz a prioritásom” – jelentette ki Stéphane Séjourné, amikor ünnepélyes keretek között pénteken átvette hivatalát elődjétől, Catherine Colonnától a francia külügyminisztériumban. „Franciaország újrafegyverkezése Európa újrafegyverkezésétől függ. A következő napokban Berlinbe és Varsóba látogatok” – tette hozzá.
„Tudom, hogy a világ félelmet kelt (…), hogy önök büszkék az országukra (…), annak egyedülálló hangjára a világban, annak egyetemes hivatására” – fogalmazott a 38 éves Stéphane Séjourné, aki mostanig a Reneszánsz nevű elnöki pártot és az Európai Parlament Újítsuk meg Európát (Renew Europe) nevű képviselőcsoportját irányította, mielőtt Emmanuel Macron csütörtök este kinevezte a francia diplomácia vezetőjének.
„Ez a minisztérium egy hang a világban, de egyben az önök pajzsa is a globális széteséssel szemben. Az a küldetésünk, hogy országunknak egy biztonságosabb világot kínáljunk, önöknek és gyermekeiknek” – hangsúlyozta a külügyminiszter.
„Ukrajnának segíteni azt jelenti, hogy szavatoljuk a demokrácia győzelmét” – hívta fel a figyelmet. „A diplomáciai szerződésekről való tárgyalások az önök jövőjének garantálását jelentik (…). A tisztességes külkereskedelem hirdetése a munkahelyeket garantálja. Európa építése azt jelenti, hogy szavatoljuk a hazánk és a gyermekeink jövőjét” – mondta.

Hirdetés
Korábban írtuk