Steve Bannon, a Fehér Ház korábbi stratégiai tanácsadója egy, a Bloomberg Invest által Londonban szervezett konferencián szerdán abbéli véleményét hangsúlyozta, hogy idővel meg kell szüntetni az eurót, Orbán Viktort pedig „hősiesnek” titulálta.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

A konferencián Bannon kiemelte, „határozottan azt gondolom, [egy országnak] saját nemzeti fizetőeszközre van szüksége. Véleményem szerint az a gazdasági hazafiasság fundamentális része”.

Bannon azt a fajta populista mozgalmat akarja létrehozni Európában, amely az Egyesült Államokban Donald Trump győzelméhez vezetett. A Mozgalmon (The Movement) keresztül segítséget kíván nyújtani az azonosan gondolkodó pártok számára a jövő évi EP-választások kampányában, elsősorban a nemzeti szuverenitás, az erős határok és a migráció megfékezésének témáira fókuszálva.

A Mozgalom olyan „populista, nacionalista” szerveződéseket támogat, mint amilyenek már Brazíliában és Pakisztánban is erősödnek, mert – mint mondta – „nem csupán az Európai Unióról van szó, természetében globális” a változás.

Bannon már saját pénzét is befektette a Mozgalomba amellett, hogy vagyonos európaiak körében adománygyűjtésbe kezdett. A Mozgalom közvélemény-kutatási adatokat szolgáltat majd a májusi EP-választás előtt, hogy ezzel könnyebben meghatározhatók legyenek a megcélzandó szavazók. Legkomolyabb ellenfelének a francia elnököt és a német kancellárt nevezte meg.

Marine Le Pen elhatárolódott a Mozgalomtól. Pártja, a Nemzeti Gyűlés (korábban Nemzeti Front) ugyanis szerinte amerikai segítség nélkül is boldogul.

„Biztosítani fogjuk a győzelemhez szükséges eszközöket és építőelemeket azoknak a pártoknak, amelyek ezeket használni akarják; akik pedig nem akarják, azok nem használják” – magyarázta Bannon. – „Amerikaiként nem azért vagyok itt, hogy bárkinek megmondjam, hogyan bonyolítsa a választásokat. Ez egy európai törekvés európaiakkal”.

Amikor arról kérdezték a stratégát, miért támogat olyan vezetőket, mint a magyar miniszterelnök vagy az olasz belügyminiszter akkor is, ha azok „provokatív” megjegyzéseket tesznek a migránsokra és a muszlimokra, Bannon kijelentette: ezek a politikusok nem rasszisták, idegengyűlölők, vagy „etnonacionalisták”.

„Ők olyan emberek, akik hisznek a hazájukban” – magyarázta. – „Azt gondolom, meglehetősen hősies, amit tesznek”.

Megjegyezte, a Mozgalom szinte semmiféle munkát nem végez Nagy-Britanniában, hiszen a szigetország hamarosan kilép az Európai Unióból.

Az euróról szólva elismerte, hogy „bonyolult” azt feladni azoknak az államoknak, ahol immár két évtizede ez a fietőeszköz: „Nem lóbálhatunk meg egy varázspálcát és mondhatjuk, hogy kiszállunk”. Az euró felszámolását még a Brexitnél is bonyolultabb folyamatnak nevezte. 

Kiemelte, az Európai Unió megreformálásában és nem összeomlasztásában kíván segítséget nyújtani az EP-választásokkal kezdődően.

„Nagy csata lesz” – mondta.