Az adatok azt mutatják, hogy az elmúlt héten napi átlagban 182 pozitívra tesztelt beteget vettek fel kezelésre az egészségügyi intézményekbe, és ez az arány megegyezik az azt megelőző hét statisztikáival. Jelenleg 2610 beteget kezelnek kórházakban, közel 70-nel többet, mint hétfőn, illetve az intenzív terápiás kezelésre szoruló páciensek száma is több mint 10-zel növekedett a hétfői számokhoz képest.

Hirdetés

A halálesetek száma enyhe csökkenést jelez, az elmúlt héten 522-en vesztették életüket a koronavírus okozta betegségben, 6,6 százalékkal kevesebben, mint az azt megelőző héten.

Az új azonosított fertőzések aránya 10 százalékkal nőtt a múlt hét kezdete óta, naponta átlagban 2530 embert teszteltek pozitívra.

Belga szakértők a sajtóban felhívták a figyelmet, hogy az új esetszámok növekedése vélhetően a koronavírus-járvány harmadik hullámának kezdetét jelzi. Geert Meyfroid intenzív terápiás orvosszakértő a flamand televíziónak adott nyilatkozatában felhívta a figyelmet: egészen valószínű, hogy az esetszámok karácsony után hirtelen meg fognak ugrani, ha az emberek nem fogadják meg a kormány tanácsát, és külföldre utaznak vagy tágabb körben ünnepelnek. Véleménye szerint a kormánynak nemcsak óva intenie kéne az elutazástól, hanem teljes mértékben megtiltani azt.

Korábban írtuk

A szomszédos Hollandiában az utóbbi tíz napban több mint százezer új fertőzöttet regisztráltak az egészségügyi hatóságok. A pozitív tesztek napi átlagaránya az elmúlt hat napban meghaladta a 11 ezret. December eleje óta az esetszámok mintegy 133 százalékkal növekedtek. A vírus melegágya továbbra is három nagyváros: Amszterdam, Rotterdam és Hága. A helyi sajtó szerint a kórházi felvételek száma mintegy 15 százalékkal nőtt az elmúlt hét adataihoz képest, a kórházak túlterheltséggel küzdenek.

Az elmúlt héten a járványhoz köthetően napi átlagban 63 haláleset történt. A Covid-19 betegség következtében a vírus helyi megjelenése óta több mint 10 ezer ember vesztette életét az országban.