A The Brussels Times belga hírportál tudósítása szerint annak ellenére, hogy Belgiumban többletforrásokat használnak fel a menedékkérők elhelyezésére, Brüsszelben ismét nincs hely a befogadóközpontok előtt sorakozó migránsok mindegyikének.

Hirdetés

A hónap elején a menekülteket támogató európai hivatal (EASO) műveletet indított annak érdekében, hogy segítsen Belgiumnak az elhelyezési válság kezelésében, miután az országban már több helyütt sürgősségi szállásokat kellet létrehozni.

Sammy Mahdi menekültügyi és migrációs államtitkár kedden a belga parlament ülésén úgy nyilatkozott: annak ellenére, hogy nem mindenkinek sikerült szállást biztosítani, a kísérő nélküli kiskorú migránsok befogadóhelyeken vannak, és többnyire egyedülálló férfiak maradtak hajlék nélkül.

Mahdi elmondta, a következő napokban a helyzet javulására számít.

Korábban írtuk

Szakértők már hónapok óta figyelmeztetnek arra, hogy a nem megfelelő helyzetkezelés válságba fog torkollni – írta a hírportál. Több emberi jogi szervezet rámutatott arra is, hogy a menekültek már csaknem egy hónapja nem tudnak védelem iránti kérelmet benyújtani, a hatóságok ezt megtagadják tőlük.