Németországban már számtalanszor kellett bíróságon dönteni a nyilvános helyen viselt vallási jelképekkel kapcsolatban. Most Alsó-Szászország kormánya készít elő egy olyan törvényjavaslatot, amely megtiltaná, hogy a bírák és az ügyészek a tárgyalóteremben bármiféle vallási szimbólumot viseljenek.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A tervezet támogatói szerint ezzel egyértelműbbé tehetnék, hogy a bírák és az ügyészek pártatlanok és nincsenek vallási előítéleteik – írja a Deutsche Welle. A tervezetet támogatja a német szövetségi igazságügy-miniszter, a szociáldemokrata Katarina Barley is. 

„A bíróság vallásos hittől függetlenül hoz döntést, és ennek a pártatlanságnak kívülről is látszódnia kell” – nyilatkozta Barley egy keddi interjúban.

Az alsó-szászországi igazságügy-miniszter, Barbara Havliza pedig azt mondta a Deutsche Wellének, „a tárgyalóteremben mindenkinek az kell, hogy legyen a benyomása, hogy a bírák és az ügyészek teljességgel mentesek a vallási és ideológiai meggyőződésektől”.

A német bírák szövetsége is üdvözli az ötletet.

Németországban nem újdonság az, hogy bíróságra kerüljön a vallási jelképek ügye. Az elmúlt év márciusában egy müncheni bíróság megerősítette egy alsóbb bíróság döntését, amely megtiltotta, hogy egy ügyvédbojtár fejkendőt viseljen a tárgyalóteremben, májusban pedig egy berlini bíróság hagyta jóvá a városi hivatal azon döntését, amely megtiltotta, hogy egy általános iskolai tanító az órák alatt fejkendőt hordjon.