Jeremy Corbyn, a legnagyobb brit ellenzéki párt, a Munkáspárt vezetője csütörtökön arra szólította fel a törvényhozókat, hogy segítsenek a brit EU-tagság megszűnésével (Brexittel) kapcsolatban kialakult patthelyzet feloldásában, és támogassák a kormánnyal szembeni bizalmatlansági szavazásra tervét annak érdekében, hogy új választásokat lehessen kiírni. 

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Corbyn kijelentette: Theresa May brit miniszterelnök Brexit-megállapodása ellen fog szavazni a jövő héten a parlamentben. Szerinte csakis a Munkáspárt vezette kormány tudna olyan megállapodásra jutni az Európai Unióval, mely orvosolhatná a Nagy-Britanniában kialakult társadalmi széttagoltságot. A politikus elismerte: ez vélhetően szükségessé tenné a Brüsszellel folytatott Brexit-tárgyalások meghosszabbítását. 

A brit alsóház január 15-én szavaz a megállapodásról, és a többség várhatóan nem fogja támogatni a Theresa May által javasolt megállapodást. 

A miniszterelnök korábban arra figyelmeztette a képviselőket, hogy ha kevesebb mint három hónappal a brit EU-tagság megszűnése előtt leszavazzák a megállapodást, azzal egy szervezetlen kilépést, de akár a Brexit elmaradását is kockáztathatják. 

Corbyn szerint ha May valóban bízik a megállapodás sikerében, választásokat kellene kiírnia, hogy az emberek dönthessenek róla. 

Az ellenzéki politikus újságíróknak azt mondta: ha a kormány nem tudja elfogadtatni a legfontosabb javaslatát, úgy a lehető leghamarabb általános választásokat kell kiírni. 

Hozzátette: a Munkáspárt önmagában nem rendelkezik elegendő képviselővel a parlamentben ahhoz, hogy megnyerjen egy bizalmatlansági szavazást, ezért az alsóház többi képviselőjének szavazatára is szüksége van. 

Corbyn leszögezte: a bizalmatlansági szavazást akkor fogják indítványozni, amikor annak a legnagyobb esélye van a sikerre.