Az indítványt egy kisebb ellenzéki párt terjesztette elő arra hivatkozva, hogy Bojko Boriszov jobbközép kabinetjének tagjai egytől egyig korruptak. A balkáni országban több helyszínen folyamatosan zajlanak korrupcióellenes tüntetések, amelyek az elmúlt éjszakán több sérüléssel járó zavargássá fajultak Szófiában, a fővárosban.

Hirdetés

A most kezdeményezett lesz az ötödik bizalmi szavazás a kormány ellen, de csak egy jobboldali populista pártocskára és néhány független képviselő támogatására számíthat.

Boriszov miniszterelnök amúgy azt mondta, hogy hivatalban maradását az e heti európai uniós csúcstalálkozótól teszi függővé.

Belpolitikai „megbeszélést tartok a koalíciós partnerekkel, és ha nem lesz egy általam is elfogadott stabilitási program, benne az ellenzéki pártok egyetértésével is, akkor (…), nos, egyedül senki sem viheti véghez a dolgokat” – mondta. „A csúcstalálkozó után megint beszélünk” – búcsúzott el.

Korábban írtuk

Bulgária az Európai Unió legszegényebb és hivatalosan a leginkább korruptnak minősített tagállama. A tüntetők nem csak a kormányfő, hanem az állami főügyész távozását is követelik.