A brit miniszterelnök is állást foglalt amellett az új szabályozás mellett, amely megtiltja a női úszóversenyeken a transzneműek indulását – számot be a Telegraph.

Hirdetés

Boris Johnson hangsúlyozta, hogy nem lát arra okot, hogy ellenvéleményt fogalmazzon meg a FINA és a brit úszószövetség azon döntésével szemben, amely megtiltja a pubertáskort elért férfi transzsportolóknak a női versenyeken való részvételt.

Arra a kérdésre, hogy egy nő születhet-e pénisszel, Johnson azt válaszolta:

Nem, anélkül, hogy ne férfi lenne”, hozzátéve, hogy van különbség nő és transz nő között.

Korábban írtuk

„Amikor a szexualitás helyett a nemi kérdésekről kezdesz el beszélni, akkor konkrét problémákat kezdesz el felvetni” – tette hozzá a brit kormányfő. Majd azzal folytatta, hogy három fő aggálya van: az életkor, amelyben az embereket kompetensnek tekintik a nemváltásra, a nők számára biztosított biztonságos helyek kérdése, illetve a sportversenyekkel kapcsolatos nehézségek.

„Ezek mind bonyolult problémák, és nagyon érzékenynek kell lenni ezekkel kapcsolatban” – hangsúlyozta Johnson.

Új szabályt fogadott el a FINA

Mint ismeretes, a FINA új kategóriát indítana a transzgender versenysportolóknak. A szövetség június 19-én fogadta el az új szabályt, amely valamennyi diszciplínában gátat szab a transznemű sportolók női versenyeken való részvételének.

A szabály kimondja: akiknél egy meghatározott korban, 12 évesen bármilyen formában beindult a férfi hormonok termelődése, kizárólag a férfiak mezőnyében indulhatnak a későbbiekben, függetlenül az aktuális nemi identitástól, vagy az aktuális tesztoszteron-szinttől.

A FINA példáját követve több nemzetközi sportszövetség is hasonló szabályokat hozott.

Az eredeti cikket IDE kattintva olvashatják el a Mandiner oldalán.