Fotó: ShutterStock/Ilyas Tayfun Salci
Hirdetés

Johnson a Downing Streeten tartott kedd esti sajtótájékoztatóján felidézte, hogy éppen egy éve, tavaly március 23-án kérte először a lakosságot az egymás közötti kapcsolattartás kerülésére és arra, hogy ha lehet, mindenki maradjon otthon.

Kijelentette: eddigi élete során nem volt példa olyan küzdelemre, mint amilyent azóta is folytat az ország, hiszen ebben a küzdelemben ezúttal a teljes lakosság részt vesz.

„Sötétben harcoltunk egy könyörtelen, láthatatlan ellenséggel, egészen addig, amíg a tudomány fényt nem gyújtott” – fogalmazott a brit kormányfő a koronavírus elleni oltások kifejlesztésére utalva.

Johnson felidézte, hogy a december 8-án indult nagy-britanniai oltási kampány kezdete óta eddig több mint 30 millióan részesültek a vakcinából a beadott első és második dózisokkal együtt.

Korábban írtuk


A brit miniszterelnök kijelentette: teljesülni fognak az oltási programban megjelölt célok, vagyis mindenekelőtt az, hogy április közepére az 50 év feletti korosztály mindegyik tagja, július végére a teljes brit felnőtt lakosság megkapja a koronavírus elleni oltás első dózisát.

Mindezek alapján kijelenthető, hogy „óvatosan, de visszafordíthatatlanul, lépésről lépésre, oltásról oltásra, az ország úton van szabadságának visszaszerzése felé” – fogalmazott kedd esti sajtótájékoztatóján a brit kormányfő.

Chris Whitty angliai tisztifőorvos, a brit kormány egészségügyi főtanácsadója a tájékoztatón külön is hangsúlyozta, hogy az adatokban egyértelműen látszik az oltások hatékonysága.

Grafikonokkal illusztrált ismertetésében kiemelte: ezt jelzi, hogy a Covid-19 betegség okozta halálozások száma most már sokkal gyorsabban csökken, mint a szűrővizsgálatokkal újonnan kimutatott koronavírus-fertőződéses eseteké.

A brit egészségügyi minisztérium kedden közzétett részletes adatsora azt mutatja, hogy az országszerte újonnan azonosított koronavírus-fertőződéses esetek száma az elmúlt egy hétben 3,4 százalékkal, a Covid-19 okozta halálozásoké 33,4 százalékkal csökkent az egy héttel korábbi időszakhoz viszonyítva.

A brit statisztikai hivatal (ONS) kedden ismertetett vizsgálatából kitűnik, hogy a március 12-én zárult egyheti időszakban az Egyesült Királyság mind a négy nemzetében – Angliában, Walesben, Skóciában és Észak-Írországban – kevesebb halálesetet regisztráltak, mint ahány az öt évre visszatekintő statisztikai átlag alapján az évnek ebben a szakaszában várható lett volna. Erre tavaly nyár óta nem volt példa. A nagy-britanniai koronavírus-járvány ősszel kezdődött második hullámának idején egészen mostanáig mindig számottevően magasabb volt a halálozások száma a hosszú távú időszaki átlagnál.