Az Európai Parlament plenáris ülésén a jogállamiság spanyolországi helyzetéről tartott vitát. Ennek kapcsán Győri Enikő és Hidvéghi Balázs kijelentette: „síri csend övezi a súlyos jogállamisági aggályokat felvető” spanyolországi amnesztia-törvény ügyét, ami arra utal, hogy „Brüsszel szelektíven vizsgálja a jogállamiság kérdését, és kettős mércét alkalmaz”.

Hirdetés

„Míg a szocialista spanyol kormány vétkei felett szemet hunynak, addig a jobboldali, konzervatív kormányokat folyamatosan hazugságokkal támadják Brüsszelben” – fogalmaztak.

Hidvéghi Balázs közölte, a 2017-es katalán népszavazást követően számos bírósági ítélet született, amelyek szerint olyan súlyos bűncselekmények történtek, mint a zendülés vagy a közpénzekkel való visszaélés.

„Akik most a szocialisták törvényét védik, valójában azt állítják, hogy a bűncselekmények meg sem történtek. Akkor miért nem emelték fel a szavukat annak idején?” – tette fel a kérdést az EP-képviselő, majd kiemelte: „ha ezek a bűncselekmények valóban megtörténtek, akkor az egyet jelent, a szocialisták a törvényekkel és a spanyol alkotmánnyal üzérkednek, csak azért, hogy hatalmon maradhassanak”.

Korábban írtuk

„Mi ez, ha nem a jogállamiság megsértésének tankönyvi példája?” – fogalmazott Hidvéghi Balázs, majd hozzátette: amnesztiát csak rendkívüli esetekben szoktak adni, egy választások utáni kormányalakításban azonban nincs semmi rendkívüli. Végezetül kijelentette: „a jogállamiság tenorjainak síri csendje honol most Strasbourgban és Brüsszelben”, ami azt bizonyítja, hogy a brüsszeli jogállamiságról szóló viták teljesen hiteltelenek.

Győri Enikő rámutatott: a spanyol és az európai szocialisták szerint minden, ami most az Ibériai-félszigeten történik, belügy. Szavai szerint ez érdekes álláspont, hisz a baloldal évek óta támadja Magyarországot „mondvacsinált indokokkal”. Az Európai Bizottság „ehhez segédkezik, kettős mércével mérve és a jogállamiságot szelektíven alkalmazva” – mondta.

„Mi már megtanultuk, hogy Brüsszel csak akkor aggódik, ha a jobboldal van kormányon. Nálunk a bírák irodamérete is érdekli az uniós bizottságot, de azt nem kritizálják, hogy Pedro Sánchez a kormányzásért cserébe sutba dobja a spanyol alkotmányt és az igazságszolgáltatást alárendeli a politikának” – tette hozzá Győri Enikő.