Eva Kaili ügyvédei jogi offenzívát indította a belga hatóságok ellen, hogy ügyfelük minél előbb szabadlábra kerülve visszatérhessen a szocialista képviselők közé. Az ügyvédek nyilatkozatai azt is bizonyítják, hogy a baloldali politikus taktikát váltott, és politikai bűntársai megvádolásával próbál szabadlábra kerülni. A Metropol beszámolója szerint Kaili első számú bűntársára, az olasz Panzerira kívánják hárítani az összes felelősséget.

Hirdetés

Mihalisz Dimitrakopulosz, a bebörtönzött EP-képviselő ügyvédi csapatának vezetője azt nyilatkozta, hogy Eva Kailit kizárólag csak azért tartják fogva, mert Pier Antonio Panzeri korábbi olasz EP-képviselő hamisan tanúzott ellene. Szerinte ez a belga hatóságok számára is egyértelmű kell, hogy legyen. Ők azonban húzzák az időt, mert mindenkitől beismerő vallomásokat igyekeznek kicsikarni.

Az ügyvédek egyúttal a belga hatóságok módszeres megvádolásával is próbálkoznak, az emberi jogok szerintük példátlan megsértésére hivatkozva.

Miután a belga ügyészség múlt héten további hat hétre elrendelte Kaili előzetes letartóztatását, ügyvédei kijelentették: a nyomozóktól kezdve a börtönőrökön át egészen az ügyészekig, mindenki ellen pert fognak indítani Kaili fogva tartási körülményei miatt.

Szerintük a korrupcióval vádolt politikust a belga hatóságok „középkori módszerekkel megkínozták” annak érdekében, hogy beismerő vallomást csikarjanak ki tőle.

Belga hírelemzők szerint a bukott politikus nyilvánvalóan azért is próbál minél előbb szabadulni, hogy több tucat bűntársával összebeszélhessen, illetve, hogy a még feltáratlan nyomokat eltüntethesse. Szerintük a hatóságok nagy hibát követnének el, ha engednének az ügyvédek nyomásának.

A teljes cikket a Metropol oldalán olvashatják.

Korábban írtuk