Az ügyvéd azt mondta, hogy a volt képviselő öt év börtönbüntetést kaphat, azonban csak egy évet kellene rácsok mögött töltenie, és egy része annak is kiváltható lesz elektronikus nyomkövető viselésével. A belga ügyészség kedden bejelentette, hogy a volt képviselő beismerte bűnösségét, és információkat szolgáltat a hatóságoknak, hogy cserébe mérsékelt büntetést kapjon. Az ügyészségi sajtóközlemény szerint Pier Antonio Panzeri tájékoztatni fogja a hatóságokat a folyamatban lévő nyomozás számára legfontosabb részletekről, információkat fog átadni a pénzre vonatkozó megállapodásokról, az érintett országokról. Azt is közölték, hogy Pier Antonio Panzeri büntetése magában foglalja „a megszerzett vagyontárgyak elkobzását, amelyek értékét egymillió euróra becsülik.”

Hirdetés

A belga közszolgálati televíziónak Laurent Kennes kijelentette, hogy ügyfele szeretné tisztázni a botrányban való érintettség alól Marie Arena belga szocialista EP-képviselőt. Arena a múlt héten mondott le az Európai Parlament emberi jogi albizottságának elnöki posztjáról, miután kiderült, hogy nem jelentette be megfelelően, hogy a tavaly májusi dohai útját a katari kormány fizette. Ügyvédje szerint Pier Antonio Panzeri úgy jellemezte Marie Arenát „mint rendkívül becsületes embert, akit nem lett volna szabad az ügybe belekeverni”.

A L’Echo című belga napilap szerdán közölt értesülése szerint Pier Antonio Panzeri azt állítja, hogy mintegy 140 ezer eurót fizetett Marc Tarabella belga uniós parlamenti szocialista képviselőnek, hogy támogassa a Katar-barát politikát. Marc Tarabella ügyvédje tagadja az állításokat, és rámutatott arra, hogy a múlt hónapban az ügyfele otthonában tartott rendőrségi házkutatás során nem bukkantak illegális források nyomára.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke hétfőn bejelentette, hogy a testület a februári plenáris ülésen szavaz Marc Tarabella és egy másik EP-képviselő, az ügyben ugyancsak érintett Andrea Cozzolino mentelmi jogának felfüggesztéséről.

Korábban írtuk