Farkas Örs politikai elemző szerint egyértelmű, hogy a szlovák elnökválasztáson induló Zuzana Caputová, az ellenzéki liberális pártok jelöltje „Soros György kottájából játszik”.

Fotó: MTI/EPA/Jakub Gavlak

Az M1 aktuális csatornán szerdán hozzátette: az első fordulóban a szavazatok többségét megszerző Zuzana Caputová a jelenlegi köztársasági elnök, Andrei Kiska pártfogoltja, akinek súlyos pénzügyi botrányai voltak és Soros György-közeli politikusként az Európai Egyesült Államok vízióját próbálta Szlovákiában megvalósítani. 

Azt mondta: az ellenjelöltnek, Maros Sefcovicnak, az Irány- Szociáldemokrácia (SMER-SD) párt jelöltjének nincs könnyű dolga, hasonló helyzettel kell megküzdenie, mint a Fidesznek az Európai Néppárt esetében. Ő ugyanis sokkal inkább nemzetállam alapú Európában gondolkodik, mint az európai szocialista pártok tömörülése, ahová a SMER is tartozik.

Farkas Örs magyarázata szerint az európai politika arrafelé mutat, hogy bizonyos ügyek, illetve regionális szövetségek mentén szülessenek együttműködések. Az európai parlamenti választások után ugyanis vélhetően jelentősen átrendeződnek majd a párttömörülések, és adott esetben jobb- és baloldali pártok fognak közös platformra kerülni – vélekedett.

Farkas Örs a Fidesz néppárti tagságának kérdéséről azt mondta, hogy a Fidesz nem vállal nagy kockázatot, ha úgy dönt, hogy elhagyja a tömörülést, hiszen sok esetben eddig sem számíthattak a néppárt támogatására.