Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet
Hirdetés

Az úgynevezett növekedési és stabilitási paktum felülvizsgálatával kapcsolatban Conte elmondta, hogy kívánatos lenne a zöld beruházások támogatásának előmozdítása Európa-szerte.

„Ezen beruházások megkönnyítését minden tagállamban lehetővé kell tenni. Ha nem így történik, akkor még nagyobb szakadék keletkezik azok között, akik hozzáférnek a könnyített befektetésekhez, és ezáltal szélesebb körű átmenetet hajtanak végre, és azok között, akik ebben hátramaradnak” – emelte ki.

Giuseppe Conte az Európai Tanács elnökével, Charles Michellel való találkozója után támogatásáról biztosította az Európai Bizottságnak a következő többéves pénzügyi kerettel kapcsolatos javaslatát, amely az EU 27 tagállama bruttó nemzeti jövedelmének (GNI) 1,11 százalékát kitevő büdzsét irányzott elő.

Hozzátette, a zöld megállapodás sikerre vitele érdekében az Európai Uniónak megfelelő költségvetéssel kell rendelkeznie.

„Olaszország nem mondott le arról, hogy érdekeit érvényesítse e téren. Az olasz kormány továbbra sem támogatja a finn elnökség javaslatát a 1,07 százalékos GNI-t kitevő költségvetésről. A februári EU-csúcson ehhez fogunk ragaszkodni” – hangsúlyozta.

Az olasz kormányfő hozzátette, hogy az új uniós költségvetésnek ambiciózusnak kell lennie, és nem vonhatnak el sem a kohéziós forrásokból, sem a mezőgazdaság finanszírozásából.