Miért nincs Argentínának több fekete játékosa? Erika Denise Edwards ezzel a drámai címmel publikált terjedelmes cikket a The Washington Postban még a katari vb elődöntői előtt. Már kondicionálva vagyunk, megtanították velünk, hogy ilyen cím mögött valami nagyon sötét borzalom lappang. Tényleg, miért nincsenek fekete játékosok az argentin válogatottban? Érezzük ennek a súlyát és mögötte a gyanút: Argentína, de legalábbis az argentin válogatott nyilvánvalóan a kirekesztés melegágya, ahol sovén, fasiszta gondolatok terjengenek.

Hirdetés

Az El Paso-i University of Texas professzora – Professzorasszonya? Szabad így? – ügyesen igyekszik megválaszolni a provokatív kérdést. Felütésként azzal kezdi, hogy a 2022-es népszámlálási adatok szerint a 47 327 407 lakosú országban 149 493 fekete él. Nem mondja ki, csupán sejteti, hogy csak ennyi. Utána ugyanis azzal folytatja, hogy a 18. század elején kétszázezer afrikai szállt partra Argentínában, s a feketék számaránya a század végére elérte az egyharmadot. Hová lettek tehát a feketék Argentínában? A dél-amerikai ország nem tud elszámolni ezzel a kérdéssel.

A professzor úgy próbál meg választ adni erre, hogy középiskolás szinten végigmegy Argentína történelmén, felkínálva a vádat, hogy a feketéket ágyútölteléknek használták a függetlenség kivívását követő, évtizedeken át tartó polgárháborúban. Majd árnyalja ezt a sommás ítéletet, de a cikkét átitatja az a rémség, miszerint az argentin politikai elit mindig is törekedett arra, hogy Argentína fehér ország legyen.

Persze a szerző sem mehet el Diego Maradona mellett, akit az argentinok istenként tisztelnek, s akinek az ereiben guarani indián vér is csorgott, miként megannyi argentinéban, köztük ismert labdarúgókéban is.

Korábban írtuk

Mindez mit sem számít. Az a lényeg, hogy – még ha csak kérdés formájában is – megfogalmazódott a gyanú, valamint nagyon nincs rendben Argentínában, az argentin labdarúgó-válogatott körül.

A válasz persze nem késett. A La Libertad Avanza nevű jobboldali argentin párt Twitter-üzenetben felelt a kérdésre: „Azért, mert ország vagyunk, nem egy Disney-mese.”

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.