Fotó: shutterstock.com/Alexandros Michailidis
Eva Kaili
Hirdetés

Az elmúlt hetekben az Európai Parlamentben egymás után estek ki a szekrényből a csontvázak. A sort a görög szocialista Eva Kaili kezdte, a parlament alelnöke, akit tavaly december elején tartóztattak le a belga hatóságok. Ugyanakkor vitték be Niccolò Figá-Talamancát, a No Peace Without Justice nevű civil szervezet igazgatóját és Pier Antonio Panzeri volt olasz EP-képviselőt is, a Fight Impunity nevű civil szervezet elnökét, továbbá Kaili férjét, Francesco Giorgit is, aki egy belga szocialista EP-képviselő, Maria Arena asszisztenseként működött. Giorgi hamar elismerte, hogy egy lobbi­szervezet tagja volt, amin keresztül Marokkó és Katar beavatkozott az Európai Parlament döntéseibe.

Kaili ügyvédje nemrég nyilvánvalóan Giorgira és Panzerire akart kenni minden felelősséget; egy interjúban arról beszélt, hogy védence valójában maga hívta a belga rendőrséget, amikor tudomására jutott, hogy pénzzel teli bőröndök bukkantak fel a lakásán, csak a vonal túlsó végén nem tudtak angolul. Igaz, decemberben a posztjától azóta megfosztott EP-alelnök még azt vallotta sajtóértesülések szerint, hogy tudott a férje és Panzeri gyanús ügyeiről, és a pénzzel teli bőröndökről is. Amikor értesült róla, hogy a belga rendőrség megállította Giorgit, pánikba esett, megpróbálta figyelmeztetni Panzerit és két másik EP-képviselőt, apját pedig arra kérte, hogy legalább a pénz egy részét dugja el. Amikor ez a nyilatkozat megjelent a sajtóban, Kaili ügyvédje – aki azért nincs túl irigylésre méltó helyzetben, mint látjuk – először is felháborodott, hogy juthatott el a Knackhoz védence vallomása, majd torzítottnak nevezte azt, végül maga is arról beszélt, hogy Kaili valóban megkérte az apját, hogy dugja el a pénzt, de ettől még meg van győződve az ártatlanságáról.

Amikor a december 9-i letartóztatások és razzia során összesen 1,5 millió eurót foglaltak le a hatóságok, az Európai Parlament tűzoltásként felfüggesztette a Katarral összefüggő jogalkotási folyamatokat, és megszavazta, hogy katari érdekképviselők ne léphessenek be a parlamentbe. Ez nagyjából annyira kikerülhetetlen intézkedés, mint amikor Cseh Katalin momentumos EP-képviselő diadalként tálalta, hogy orosz lob­bis­ták immár nem tehetik be a lábukat a parlamentbe – mintha nem találkozhatna bárki bárkivel a város összes többi részén.

A Politico szerint Katarnak a labdarúgó-vb és az európai országokkal kötendő gázszállítási megállapodások miatt is fontos volt az ország hírneve, Kaili pedig az egyik legbefolyásosabb képviselője volt az öböl menti ország érdekeinek. Letartóztatása előtt néhány héttel még a Katarban dolgozó vendégmunkások körülményeit méltatta a plenáris ülésen, és a Katarral szembeni vízumliberalizációt is megszavazta. Ennél is nagyobb, és nem épp pozitív visszhangja volt annak, hogy miután Katar az EP Arab-félsziget országaival foglalkozó delegációjának látogatását lemondta, Kaili odautazott egyedül, majd sűrűn méltatta az ott látott remek körülményeket.

Korábban írtuk

Olasz kapcsolat

Bár kevesebb figyelmet kapott, mint Kaili, a 2019-ig olasz EP-képviselő Panzeri története is izgalmas. Az EU–Marokkó parlamenti vegyes bizottság társelnökeként, felelős kapcsolattartójaként – és azóta is – úgy gondolta, tevékenységét a leghatékonyabban a marrákesi La Mamounia luxusüdülőhelyen tudja ellátni. Az új évet is ott tervezte köszönteni családjával – a marokkói állam pénzén. Kétségkívül kellemesebb helyszínnek ígérkezett, mint egy belga börtön.

A vegyes bizottság marokkói delegáltja, Abderrahim Atmun 2018-ban egy marokkói lapnak arról beszélt, hogy a vegyes bizottság nagyon fontos terepe országa érdekérvényesítésének. Azt állította, az előző évben 147 olyan parlamenti indítványt hiúsított meg, amelyek ellentétesek voltak a marokkói érdekekkel.

Az olasz képviselő az EP emberi jogi albizottságát is vezette, a The Brussels Times által idézett beszámolók szerint gondosan terelte el képviselőtársai figyelmét a világ Marokkón kívüli részének emberi jogi problémáira. A Financial Times szerint Panzeri és köre két alkalommal is meg tudta akadályozni, hogy marokkói aktivisták kapják meg a Szaharov-díjat.

A botrányba egyébként Panzeri magával rántotta a szintén olasz Luca Visentinit, a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség elnökét is, akinek egyszer egy mikulásos borítékban szerény ötvenezer eurót adott át újraválasztási kampányára. Visentini természetesen azt mondta, hogy ez adomány volt a szövetségnek. Minderre úgy derült fény, hogy belga hírszerzők már tavaly nyáron bekamerázták a lakását. Addigra Panzeri már bő egy évtizede kenőpénzért és más ajándékokért cserébe képviselte Marokkó érdekeit.

E hónap elején az előzmények fényében kritikák kereszttüzébe került Josep Borrellnek, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének marokkói útja is. A spanyol szocialista politikus közölte, természetesen aggódik a korrupciós ügyek miatt, de ami Marokkói illeti, nincs semmire bizonyíték, az észak-afrikai ország fontos partnere az EU-nak.

Nemrég újabb „áldozatot” szedett a botrány. A fentebb már említett belga képviselő, Maria Arena – akinek Kaili férje volt az asszisztense – lemondott az EP emberi jogi albizottságának elnöki posztjáról. A Politico szerint a belga szocialista képviselő igyekszik mindent az asszisztensére kenni. Az ő hanyagságát okolja például azért, hogy nem nyilatkozott az uniós szabályoknak megfelelően arról, hogy teljes katari útját az öböl menti állam kormánya fizette. A lap szerint a befolyásos képviselőt vagy megbüntetik tízezer euróra, vagy egy évig nem képviselheti a parlamentet, de a legvalószínűbb, hogy nem történik vele semmi, mert az ilyen büntetéseket ritkán érvényesítik. A Politico megjegyezte, Arena ügye már csak azért is többet ér egy lábjegyzetnél, mert korántsem csak hanyag adminisztrációról van szó: kiegyensúlyozatlan meghallgatások, háttéralkuk jelzik Katar befolyását az emberi jogi albizottságra.

Nem sokkal később lemondott az az Arab-félszigettel fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttség belga szocialista vezetője, Marc Tarabella is, akinek már korábban megvonta a mentelmi jogát a parlament. Őt is azzal gyanúsítják ugyanis, hogy Marokkó és Katar lefizette, bár ártatlannak vallja magát.

Látszatintézkedések

A botrány kirobbanása után Emily O’Reilly uniós ombudsman kiszámíthatónak nevezte az események alakulását. Szerinte ugyanis most természetesen mindenki fel van háborodva és fogadkozik: minden tőle telhetőt megtesz, hogy ilyesmi ne történjen meg újra, miközben ő és sokan mások már hosszú évek óta arra figyelmeztetnek, hogy rendszerszintű etikai problémák vannak az EU-val. Szintén O’Reilly jegyezte meg azt is, hogy ha Brüsszelben ekkora bajok vannak, akkor egy kicsit azért nehezebb lesz Magyarországot vagy Lengyelországot a korrupció elleni harcról oktatni.

Az uniós ombudsmant igazolja az a nem mellékes tény is, hogy nem azért robbant ki a botrány, mert az Európai Parlament kérlelhetetlenül fellép, ha saját soraiban felüti a fejét a korrupció. Nem ők tették meg a döntő lépést, hanem a belga hatóságok. Alexander De Croo belga miniszterelnök nem is mulasztotta el megjegyezni, hogy országa igazságszolgáltatása tette meg azt, amit az EP-nek kellett volna.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke tizennégy pontos javaslatcsomaggal állt elő január első napjaiban a lobbizás szabályozására. Nyilvánvalóan Panzeri esete ihlette például azt a pontot, hogy az újra nem választott EP-képviselők két évig ne folytathassanak lobbitevékenységet. A csomag egyebek mellett szigorúbban beszámoltatná a képviselőket bevételeikről és a lobbisták mozgásterét is korlátozná.

Fejétől büdösödik

A máltai EP-elnök az Európai Néppárt politikusa, nem túl meglepő módon pedig a parlament legnagyobb frakciója igyekszik felhasználni az ügyet arra, hogy gyengítse a második legnagyobb frakciót. Annak ellenére is, hogy Metsola a decemberi plenáris ülésen még pátoszosan úgy fogalmazott: a korrupciós ügyet nem szabad politikai haszonszerzésre felhasználni, mert nem jobb- és baloldalról, hanem a jóról és a rosszról szól. Ehhez képest a Politico szerint miután Metsola zárt ajtók mögött bemutatta a javaslatait, nyilvánosan veszekedett az EP folyosóján Manfred Weber néppárti és Iratxe García szocialista frakcióvezető. A sebeiket nyalogató szocialisták szerint a néppártiak a saját hasznukra akarják fordítani a botrányt, a jobbközép pártcsalád bennfentesei pedig megjegyezték, nincs kétségük afelől, hogy ellenkező esetben a szocialisták is pontosan ezt tennék velük.

A figyelem most arra összpontosul, hogy milyen közeli kapcsolatot ápolt Katar és Marokkó a brüsszeli szocialistákkal, de korántsem ez az első korrupciós ügy, ami rossz fényt vet az Európai Unió központjára. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke SMS-ben tárgyalta le az első vakcinabeszerzést a Pfizer fejével, amikor pedig Emily O’Reilly ombudsman látni szerette volna ezt az üzenetváltást, nem találták meg a német politikus munkatársai, és egyébként is arra hivatkoztak, hogy az uniós szabályok szerint az SMS-eket nem muszáj archiválniuk.

Sokat szerepelt a hírekben Sztela Kiriakidu egészségügyi biztos is, aki előnytelen szerződést kötött például az AstraZenecával, majd kiderült, hogy korábban egy olyan nonprofit szervezetet vezetett, amely a későbbi vakcinabeszerzéskor is előkerülő nagy gyógyszergyártól kapott jelentős támogatásokat. Amikor pedig a számláján felbukkant négymillió euró, legalább annyira meglepődött, mint Eva Kaili.