Fotó: MTI/AAP/Dave Hunt
Rendőr beszél a napozó emberekkel ausztráliai Queensland állam Gold Coast városának tengerpartján 2020. április 2-án.
Hirdetés

Az ausztrál hatóságok csütörtöki tájékoztatása szerint a rendőrség és a hadsereg helikopteres bevetése a hét végén kezdődik.

Ausztrália március közepén betiltotta a tengeri üdülőutakat. Ezt követően négy óceánjáró utasainak engedélyezte a partraszállást Sydneyben. Több mint 450 fertőzött volt köztük. Médiaértesülések szerint jelenleg 18 külföldön bejegyzett óceánjáró tartózkodik Ausztrália partjainak közelében vagy kikötőiben, fedélzetükön mintegy 15 ezer emberrel.

Az ausztrál kormány mintegy húszezer ápolót készítene fel online kurzusokkal a koronavírusos betegek kezelésére. Greg Hung egészségügyi miniszter csütörtökön elmondta, hogy a kormány 4,1 millió ausztrál dollárt (több mint 832 millió forintot) költ a projektre. További kurzusokat terveznek azok számára, akik nem dolgoztak hivatásukban a közelmúltban, de szeretnék felfrissíteni tudásukat, mielőtt munkába állnak.

A canberrai kormány a következő héttől ingyenes gyermekgondozást biztosít a szülőknek annak érdekében, hogy ne essenek ki a munkából, illetve a koronavírus idején is nyitva maradhasson 13 ezer gyermekgondozó központ. Scott Morrison ausztrál miniszterelnök szerint egymillió család részesülhet a kedvezményből. A három hónapos ellátás biztosítása 1,6 milliárd ausztrál dollárba (325 milliárd forintba) kerülhet a kormánynak.

Ausztráliában 5108 fertőzöttről és 24 halálesetről tudniak.

Fotó: ShutterStock.com/Chameleon Pictures

Új-Zéland kormánya azt tervezi, hogy brit, német és amerikai turisták tízezreit telepíti haza, akik azt követően rekedtek az országban, hogy az egy héttel ezelőtt lezárta határait. Winston Peters külügyminiszter csütörtökön elmondta: engedélyezik, hogy az egészséges külföldiek repülőre üljenek, és hazatérjenek. Az országban 797 fertőzöttje és egy halálos áldozata van a koronavírusnak.

Fotó: MTI/EPA/Ahmed Juszni
Utasok egy Kuala Lumpur-i buszon a csúcsforgalom idején, 2020. március 18-án.

Malajziában várhatólag április közepén tetőzik a járvány a WHO szerint, és a statisztikai adatok a fertőzöttségi görbe ellaposodására utalnak.

Délkelet-Ázsiában Malajziában a legtöbb a fertőzött (2908 fő). Az országban 45 ember halálát okozta a koronavírus. Malajzia szigorú óvintézkedéseket hozott a fertőzés terjedésének megakadályozására. Négy férfira például egy hét börtönbüntetést és ezer ringgites (76 ezer forintos) pénzbírságot szabott ki egy bíróság, mert megszegték a kijárási korlátozást, és éjszaka Kuala Lumpur környékén autóztak. A rendőrség mintegy kétezer embert vett őrizetbe a korlátozások megszegéséért.

Fotó: MTI/EPA/Rolex Dela Pena
Védőruhát viselő halottszállítók viszik egy koronavírus-fertőzésben elhunyt személy holttestét egy manilai krematóriumba 2020. március 25-én.

A Fülöp-szigeteki kormány csütörtökön maszk viselésére kötelezte az otthonukat elhagyó embereket Luzon szigetén. A szigetet, amely az ország mintegy 105 millió lakosa felének otthona, március 16-án egy hónapra lezárták. Karlo Nograles kormányzati tisztségviselő elmondta, hogy a maszk rögtönzött is lehet, de takarnia kell az orrot és a szájat. A Fülöp-szigeteken 2311 fertőzöttet és 96 halálesetet regisztráltak.

Fotó: MTI/EPA/Hotli Simanjuntak
Katonát fertőtlenítenek egy katonai támaszponton az indonéziai Banda Aceh városban 2020. március 26-án.

Indonézia különleges támogatással ösztönözné a főváros, Jakarta lakosait, hogy vidéki kiruccanás helyett maradjanak otthon a muszlim böjti hónapot, a ramadánt lezáró ünnepi időszak alatt. Tisztségviselők jelezték: nem tiltják meg az indonéziaiaknak az utazást, de egészségügyi ellenőrzésnek kell alávetniük magukat, ha hazatérnek szülőhelyükre. Indonéziában 1677 fertőzöttről és 157 halálesetről tudni.

Fotó: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit
Megigazítja homlokpántját az egyik thaiföldi buddhista szerzetes, aki házi készítésű, műanyag arcvédő rostélyt visel a reggeli alamizsnagyűjtéskor Bangkokban 2020. március 31-én.

Thaiföld országos kijárási tilalmat hirdetett este 10 és hajnali 4 között. A korlátozás pénteken lép életbe – közölte a kormány. A kijárási tilalom nem vonatkozik az egészségügyi eszközök szállítását végző emberekre, a karanténba vonulókra, a betegekre és az egészségügyi személyzetre. Thaiföldön 1875-en fertőződtek meg és 15-en haltak meg az új koronavírusban.

Fotó: MTI/EPA/Franck Robichon
Védőmaszkot viselő férfiak Tokióban 2020. április 1-én.

Japán fővárosában, Tokióban rekordszámú, 97 új fertőzöttet regisztráltak csütörtökön. Velük együtt 684-re nőtt a fővárosi betegek száma. Japánban 2384 fertőzöttről és 57 halálos áldozatról tudni.

Fotó: MTI/EPA/Dzsaipal Szingh
Rendőr felügyeli az egymástól biztonságos távolságra lévő gyanúsítottakat Dzsammu és Kasmír indiai szövetségi állam téli fővárosában, Dzsammuban 2020. március 25-én.

Indiában a földművesek néhol eperrel és brokkolival etetik az állatokat, miután a kijárási korlátozások miatt nem tudják eladni árujukat.

„A turisták és a jégkrémgyártók szokták felvásárolni az epret, de most nincsenek turisták” – mondta Anil Szalunkhe, aki így teheneivel eteti meg a gyümölcsöt. Nyolcszázezer rúpiát (majdnem 3,5 millió forintot) remélt bevételként, de még a 250 ezer rúpiás (csaknem 1,1 millió forintos) kiadásokat sem tudta fedezni. Egy másik gazda 15 tonna szőlőt kényszerült kiönteni egy közeli erdő szélén, miután nem tudta eladni a termést. A szőlész a helyieknek ingyen felajánlotta szőlőjét, de alig néhányan éltek a lehetőséggel. Indiában eddig 2032 regisztrált koronavírusos eset és 58 halálos áldozat van.