Szóvivőjének közleménye szerint a washingtoni szövetségi Fellebbezési Bíróság határozatával a volt elnök nem ért egyet, ezért az ellen kifogással él és fellebbez magasabb bírói fórumon az „elnöki hivatal és az alkotmány garantálása érdekében”. Donald Trump álláspontja szerint amennyiben a teljes immunitás nem illeti meg az Egyesült Államok elnökét, akkor innen kezdve minden jövőbeli elnököt, miután távozik hivatalából, perbe fog majd az aktuális ellenzéki párt.

Hirdetés

Az amerikai szövetségi Fellebbezési Bíróság tanácsa kedden nyilvánosságra hozott határozata szerint Donald Trumpot elnökként hozott döntéseiért nem illeti meg mentesség egy bűnvádi eljárás alól. Az indoklás szerint az elnök szövetségi vádemeléssel szembeni büntethetetlensége megkötné a kongresszus, az adminisztráció és az igazságszolgáltatás kezét az elnökre vonatkozó döntésekben.

Donald Trump és ügyvédei annak kapcsán kérték a bíróságtól a büntethetetlenség megállapítását, hogy az igazságügyi miniszter által kinevezett különleges ügyész, Jack Smith tavaly nyáron bűnvádat emelt a volt elnök ellen a 2020-as választások eredményének megváltoztatására irányuló kísérletek miatt, a többi között a 2021. január 6-i eseményekkel összefüggésben.

Donald Trump fellebbezése után az ügy a szövetségi Legfelsőbb Bíróság elé kerül elbírálásra.

Korábban írtuk