Történelmi győzelmet aratott Donald Trump a New Hampshire-i előválasztáson: közel ötven éve ő lett az első republikánus, aki Iowa és New Hampshire államot is behúzta. A volt elnök tíz százalék feletti előnnyel nyert, a szavazatok 54,4 százalékát szerezte meg, míg egyetlen ellenfele, Nikki Haley 43,4 százalékot kapott.

Hirdetés

Ezzel szinte biztossá vált Trump elnökjelöltsége.

Győzelmi beszédében már nem is az előválasztásra, hanem inkább a novemberi elnökválasztásra összpontosított. 

Az elmúlt három hónap szinte minden egyes felmérésében legyőzte Joe Bident – mutatott rá Trump.

Korábban írtuk

A legnagyobb választási sikert fogjuk elérni. Meg fogjuk változtatni ezt az országot

– ígérte a választóknak.

Haley az erőforrásainak jelentős részét ölte bele a New Hampshire-i küzdelembe, ahol az állam kormányzója, Chris Sununu is teljes mellszélességgel támogatta. Ennek fényében a tíz százalék feletti vereség nagy pofon lehetett számára, ennek ellenére a választás utáni beszéde meglehetősen optimista volt.

Szeretnék gratulálni Donald Trumpnak a ma esti győzelméhez. Megérdemelte, és ezt szeretném elismerni

– mondta Haley.

New Hampshire az első az országban, nem az utolsó. Ez a verseny még messze nem ért véget. Még tucatnyi állam van hátra

– tette hozzá.

Haley tehát egyelőre nem szállt ki a küzdelemből, sőt megerősítette, hogy legalább február végéig folytatja a harcot, amikor saját államában, Dél-Karolinában választanak jelöltet a republikánusok – írja a The Telegraph brit napilap.

Azonban a következő állam a sorban az a Nevada, ahol Trump támogatottságát hetven százalék fölé teszik a felmérések – mutat rá a Breitbart amerikai hírportál. Haley pedig nem lesz jelen, mert ugyanazon a napon az Amerikai Virgin-szigeteken kampányol. Ráadásul Dél-Karolinában sem járkál majd rózsaszőnyegen, hiszen mind a hivatalban lévő kormányzó, mind az állam republikánusainak többsége Trumpot támogatja a felmérések szerint.