A lap szerint a hazatelepített anyákat Belgiumban már elítélték terroristacsoport tevékenységében való részvétel miatt. Hétfői érkezésükkor átadták őket az igazságügyi hatóságoknak, a gyerekeket pedig az ifjúságvédelmi szolgálat gondjaira bízták.

Hirdetés

Alexander De Croo tavaly márciusban ígéretet tett arra, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy a belga származású, 12 év alatti gyermekeket szüleikkel együtt hazatoloncolják az észak-szíriai Roj menekülttáborból.

A terrorfenyegetéseket elemző belga központ korábban úgy ítélte meg, hogy a táborokban tartózkodó gyermekek és anyák állandó nyomon követést igényelnek, amit belga földön sokkal könnyebb biztosítani.

Belgium Franciaországgal együtt azon európai országok közé tartozik, ahonnan a legtöbben távoztak, a szíriai háború 2011-es kitörése után, hogy a dzsihadista szervezetek soraiban harcoljanak.

Korábban írtuk

Az Iszlám Államhoz csatlakozók közül több száz európai került szíriai táborokba, miután a terrorszervezet 2019 márciusában vereséget szenvedett Szíriában és Irakban, és elvesztette az általa ellenőrzött terület jelentős részét. Az európai állampolgárságú nők közül sokan mentek feleségül a terrorszervezet harcosaihoz.