Salvador Illa elmondta: a 17 tartomány és két észak-afrikai exlávé közül 13 szavazott igennel a szaktárca javaslatára, egy tartózkodott, öten pedig elutasították.

Hirdetés

Nem támogatta az elképzelést a függetlenségpárti vezetésű Katalónia, a konzervatív Néppárt vezette Murcia, Andalúzia, Galícia, valamint Madrid sem.

A tárcavezető értetlenségét fejezte ki a madridi elutasítás miatt, hiszen az autonóm helyi kormánnyal kedden előzetesen megállapodtak a javaslat elfogadásáról.

„Senki sem érti a visszalépést” – jegyezte meg.

Korábban írtuk

Pedig a minisztérium elképzelése jelenleg kizárólag a madridi tartományt érinti, a főváros mellett kilenc településén teljesülnek a korlátozások bevezetéséhez szükséges új feltételek, azaz százezer lakosonként legkevesebb ötszáz eset előfordulása, az elvégzett tesztek több mint 10 százalékának pozitivitása, valamint az intenzív osztályok több mint 35 százalékos telítettsége a régióban.

Mindezek azt vonják maguk után, hogy korlátozni kell a be- és kijárást az érintett városokba, amelyekben a kereskedelmi és vendéglátó egységek 50 százalékos létszámkorlátozás mellett működhetnek, és legfeljebb este tíz óráig lehetnek nyitva. Összejöveteleken hatnál többen nem vehetnek részt – részletezte az intézkedéseket a miniszter.

Salvador Illa elmondta: az új kritériumról szóló miniszteri rendelet a következő napokban megjelenik az állami közlönyben, végrehajtása pedig kötelező a tartományok számára.

Megismételte, hogy a madridi régió helyzetét aggasztónak tartja, mivel az esetek negyven százalékát ebből a térségből jelentik.

„Madrid egészsége, Spanyolország egészsége” – tette hozzá.

A spanyol egészségügyi minisztérium napi összesítése szerint az elmúlt huszonnégy órában 1586 új esetet regisztráltak Madridban, míg országosan 3897-et. Az eddig kiszűrt koronavírus-fertőzöttek száma meghaladja a 769 ezret.

A fertőzés következtében 177-en hunytak el az elmúlt egy napban és 486-en egy hét alatt. A márciusban bejelentett első haláleset óta 31 791 ember vesztette életét.