Fotó: shutterstock.com
Hirdetés

A washingtoni kereskedelmi minisztérium legfrissebb, csütörtöki jelentése szerint az Egyesült Államok bruttó hazai összterméke 1,5 százalékos évesített ütemben csökkent az első negyedévben, ami meghaladja az előzetes 1,3 százalékos becslést. A visszaesésért az ország történetének eddigi legrosszabb kereskedelmi teljesítménye okolható, amely önmagában 3,2 százalékot vont el a GDP-ből. Ilyen még soha nem fordult elő korábban – számolt be róla az Asia Times.

Az Egyesült Államok GDP-jének mintegy kétharmadát adó személyes fogyasztások az első negyedévben 3,1 százalékos évesített ütemben nőttek a korábban közölt 2,7 százalék helyett, de a többletkeresletet a megnövekedett import könnyedén fedezte. A vállalatok tőkebefektetései csak 6,8 százalékkal bővültek, az első becslésben szereplő 7,3 százalékkal szemben.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed által az inflációs kockázatok felmérésekor szorosan figyelemmel kísért személyes fogyasztások árindexe 7 százalékkal emelkedett az előzőleg becsült 6,4 százalék helyett, miközben az élelmiszerektől és az energiaáraktól megtisztított index (Core PCE) 5,1 százalékkal emelkedett az első negyedévben. Korábban 5 százalékos növekedésről jelentett a minisztérium.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Híradó honlapján olvashatnak.

Korábban írtuk