A bíróság indoklásában hangsúlyozta, hogy az anyagi ellenszolgáltatásért vállalt béranyaság az olasz jogszabályok értelmében bűncselekménynek számít.

Hirdetés

Ezzel egy időben a bíróság engedélyezte három másik gyermek anyakönyvezését, akik nők alkotta párokban élnek, és Olaszországban végzett mesterséges megtermékenyítéssel jöttek világra.

Olaszországban a béranyaság 2006-tól számít bűncselekménynek, de ez kizárólag az ország területén történő embrió beültetésre vonatkozik.

Idén márciusban a milánói prefektus – a legfelsőbb bíróság egy korábbi ítéletére hivatkozva – megszüntette a város polgármesterének addigi gyakorlatát, aki anyakönyvezte az azonos nemű párok külföldön, béranyasággal született gyermekeit.

Korábban írtuk

A padovai ügyészség szerdán bejelentette, hogy semmisnek nyilvánítja harminchárom melegpár gyermekének anyakönyvi adatait, akiket 2017 óta két édesanya feltüntetésével regisztráltak.

A strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága csütörtökön elvetette olaszországi meleg párok keresetét, akik az olasz állam elmarasztalását kérték azért, mert nem teszi lehetővé a külföldön béranyaságnak köszönhetően született gyermekek anyakönyvezését. A bírói fórum indoklása szerint a gyermekek regisztrálása nem lehetetlen, mivel a szülők az örökbefogadás eszközével is élhetnek.

A Giorgia Meloni vezette olasz kormánykoalíció a parlament elé terjesztette javaslatát, amely bűncselekménnyé kívánja tenni a külföldi béranyaságot is.

A családügyi miniszter, Eugenia Roccella úgy nyilatkozott, hogy ha a jogszabály hatályba lép, „felmentést” biztosítanak a törvény életbe lépése előtt külföldön béranyasággal született gyermekek számára.