Az ukrajnai háború miatt Emmanuel Macron megvárta az utolsó pillanatot, hogy bejelentse, felhatalmazást kér a franciáktól a második ötéves mandátumra. A jelöltállítás határideje péntek délután 6 óra. Emmanuel Macron bejelentése az első forduló előtt 38 nappal egyben az elnökválasztási kampány hivatalos kezdetét is jelenti, amely a legrövidebb lesz egy hivatalban lévő elnök számára.

Hirdetés

Az államfő az ukrajnai háború miatt szerda este a nemzethez intézett ünnepélyes televíziós beszédében utalt rá, hogy a nemzetközi helyzet „megzavarta a demokratikus életet és a választási kampányt”. Ugyanakkor úgy vélte, hogy „a kampány lehetőséget teremt a nemzetnek a fontos demokratikus vitára, és nem fogja megakadályozni, hogy a lényegről döntsünk”.

Az ukrajnai háború hatásai egyébként már érezhetők a jelöltek esélyeit vizsgáló felmérésekben, és arra utalnak, hogy a választók többsége a jelenlegi államfő újraválasztását a korábbiaknál is jobban szeretné.

Ha most tartanák az elnökválasztás első fordulóját, Emmanuel Macron a szavazatok 27-28 százalékával végezne az élen. Az ukrajnai háború kezdete óta a jelenlegi államfő támogatottsága két százalékkal emelkedett, míg a többi jelölté csökkent. Őt követi Marine Le Pen, a szuverenista Nemzeti Tömörülés jelöltje, aki 16 százalékot érne el. Harmadik helyen Eric Zemmour jobboldali publicista áll 13-14 százalékkal, míg Valérie Pécresse, a jobbközép Köztársaságiak jelöltje a negyedik helyre csúszott vissza 11-12 százalékkal. Emmanuel Macron valamennyi kihívóját legyőzné a második fordulóban a felmérések szerint.

Az elnökválasztás első fordulóját április 10-én, a másodikat április 24-én rendezik.

Korábban írtuk