Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és Emmanuel Macron francia elnök (j3) kezet fog, mellettük Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (b) a V4+Franciaország egyeztetésen az EU rendkívüli csúcsértekezlete elõtt Brüsszelben 2019. május 30-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs
Hirdetés

Orbán Viktor magyar miniszterelnökről és budapesti látogatásáról kérdezték Emmanuel Macron francia elnököt csütörtöki sajtótájékoztatóján, ahol országa 2022. január elsejével kezdődő soros elnökségének terveiről beszélt.

„Még akkor is, ha vannak komoly nézeteltéréseink – és vannak, például a jogállamiság kérdésében, de – az önállóság, a fejlődés tekintetében hasznos kompromisszumokat köthetünk„ – mondta.

A magyar kormánnyal két kérdésben várható komolyabb nézeteltérés.

Az egyik ilyen az európai minimálbér kérdése, amelyről kezd kialakulni a 27 állam közötti konszenzus, de Magyarország és Dánia nem ért ezzel egyet.

Korábban írtuk

Macron szerint a kontinens munkavállalói közötti versenyt meg kell akadályozni, és ennek legjobb módja „egy olyan rendszer bevezetése, amely egy tisztességes európai minimálbér felé húz, egy olyan irányelvvel, amely nem minimálbért határoz meg, hanem minden alacsony bért felfelé húz. Ez a reform lesz elnökségük középpontjában”.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Mandiner honlapján olvashatnak.